Delegati odbili Bećirovićev prijedlog za usvajanje tri ključna EU zakona

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio prijedlog delegata Kluba Bošnjaka Denisa Bećirovića (SDP) da se u dnevni red današnje hitne sjednice uvrste Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Prijedloge ova tri zakona na posljednjoj sjednici je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.Bećirović je, predlažući njihovo uvrštavanje u dnevni red, kazao da državni organi BiH ne smiju biti mjesta gdje se opstruira, odugovlači, a pogotovo ne gdje se blokira evropski put BiH.

“Danas imamo priliku da djelima pokažemo opredjeljenje za evropske standarde i za ubrzanje našeg puta u Evropsku uniju. Shodno tome, predlažem da na današnjoj sjednici u dnevni red uvrstimo ova tri vrlo važna zakona za naš put ka EU”, kazao je Bećirović.

Napomenuo je da se radi o zakonima koji su sadržani u 14 prioriteta sadržanih u Mišljenju Evropske komisije te ukoliko ih Dom naroda prihvati, BiH će imati pravo da zatraži dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU.

Delegati ipak nisu prihvatili da se ta tri zakonska prijedloga razmatraju na današnjoj sjednici.

U toku je rasprava o zahtjevu Predstavničkog doma PSBiH da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo, razmatra po hitnom postupku.

Predstavnički dom državnog parlamenta je prošle sedmice, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, po hitnom postupku usvojio prijedlog ovog zakona čije bi donošenje, kako navode predlagači, dovelo do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 feninga po litru.