Delegati odbili Bećirovićev prijedlog za usvajanje tri ključna EU zakona

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio prijedlog delegata Kluba Bošnjaka Denisa Bećirovića (SDP) da se u dnevni red današnje hitne sjednice uvrste Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Prijedloge ova tri zakona na posljednjoj sjednici je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.Bećirović je, predlažući njihovo uvrštavanje u dnevni red, kazao da državni organi BiH ne smiju biti mjesta gdje se opstruira, odugovlači, a pogotovo ne gdje se blokira evropski put BiH.

“Danas imamo priliku da djelima pokažemo opredjeljenje za evropske standarde i za ubrzanje našeg puta u Evropsku uniju. Shodno tome, predlažem da na današnjoj sjednici u dnevni red uvrstimo ova tri vrlo važna zakona za naš put ka EU”, kazao je Bećirović.

Napomenuo je da se radi o zakonima koji su sadržani u 14 prioriteta sadržanih u Mišljenju Evropske komisije te ukoliko ih Dom naroda prihvati, BiH će imati pravo da zatraži dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU.

Delegati ipak nisu prihvatili da se ta tri zakonska prijedloga razmatraju na današnjoj sjednici.

U toku je rasprava o zahtjevu Predstavničkog doma PSBiH da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo, razmatra po hitnom postupku.

Predstavnički dom državnog parlamenta je prošle sedmice, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, po hitnom postupku usvojio prijedlog ovog zakona čije bi donošenje, kako navode predlagači, dovelo do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 feninga po litru.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.