Povodom stotinu godina od rođenja

Delegacija SDP BiH položila cvijeće na grob Rate Dugonjića

Delegacija SDP BiH koju su predvodili politički direktor SDP-a Damir Mašić i predsjednik Kantonalnog odbora SDP BiH Sarajevo Igor Kamočaji, danas je zajedno sa članovima Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Bosne i Hercegovine položila cvijeće i obilježila 100. godišnjicu rođenja sekretara Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), državnika i diplomate Ratomira Rate Dugonjića.

Rato Dugonjić rođen je u Trebinju, 10. januara 1916. godine. Prije II svjetskog rata bio je istaknuti revolucionar, od 1937. član Komunističke partije Jugoslavije. Jedan od organizatora NOB-a, bio je vijećnik i AVNOJ-a i ZAVNOBIH-a.

Nakon pogibije Ive Lole Ribara 1943. imenovan je za sekretara SKOJ-a. Poslije rata bio je biran u Predsjedništvo CK SKJ, Skupštinu Bosne i Hercegovine i Skupštinu Jugoslavije.

Bio je jugoslavenski ambasador u Poljskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ministar u Vladi BiH i Saveznoj vladi, predsjednik SSRNBiH i SSRNJ, biran je i u Predsjedništvo SFRJ, čiji je potpredsjednik bio 1972. godine. Bio je i na čelu Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 1974. dо 1978. godine.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.