73.godišnjica na Sutjesci

Delegacija OO SDP BiH Ilidža obilježila godišnjicu Bitke na Sutjesci

Stotine antifašista iz zemlje i bivših jugoslavenskih republika su 11. juna pohodovali Tjentište kako bi obilježili 73. godišnjicu Bitke na Sutjesci. Delegaciju OO SDP BiH Ilidža koju su činili potpredsjednik OO, Denis Barukčić i predsjednik FOM OO, Benjamin Redžić su posjetom središnjem spomen obilježju i memorijalnom centru odali počast herojstvu jugoslavenskih naroda u htjenju da se osobode od fašističke i nacističke okupacije.

Obilježavanjem 73. godišnjice smo se prisjetii nekoliko hiljada palih antifašističkih boraca koji su položili ono najvrijednije – život  za humanu budućnost svojih potomaka. Jedinstvena poruka odaslata prilikom obilježavanja godišnjice jeste da nikad nije bila potrebnija borba protiv različitih pojavnih oblika fašizma u Bosni i Hercegovini i svijetu. Odnosno da se svaki pojedinac mora suprotstaviti političkim idejama koje ugrožavaju život i progresivna civilizacijska dostignuća čovjeka.

Riječi Josipa Broza Tita da se na prostoru cijele Bosne i Hercegovine odvijala jedinstvena sutjeska borba znače da borba protiv fašizma i etnonacionalizma i danas mora biti svenacionalna – što jeste uspješna borba.