Sarajevo

Delegacija Njemačke privrede u Vladi FBiH

Obostrano je izražen interes za još intenzivniju bilateralnu saradnju, posebno na planu privrede i vanjske trgovine u čemu postoje brojne neiskorištene mogućnosti

Slika

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sa saradnicima i federalni ministri energije rudarstva i industrije Erdal Trhulj i prometa i komunikacija Enver Bijedić primili su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu njemačku privrednu delegaciju koju je predvodio Helge Tolksdorf, rukovodilac referata za proširenje EU, jugoistočnu Evropu i Tursku pri Saveznom ministarstvu za privredu i energiju. U delegaciji koju su činili i predstavnici Privredne komore i drugih udruženja je bila i ambasadorica Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz.

Obostrano je izražen interes za još intenzivniju bilateralnu saradnju, posebno na planu privrede i vanjske trgovine u čemu postoje brojne neiskorištene mogućnosti. Istaknuta je i činjenica da se otvaranjem novih ureda Predstavništva njemačke privrede (AHK) u Sarajevu otvaraju mogućnosti za nove kontakte i prezentaciju mogućnosti za proširenje saradnje.

Premijer Nikšić je istakao da je jedno od osnovnih opredjeljenja Federalne vlade ulaganje dodatnih napora kako bi se stvorio što povoljniji ambijent za investicije, te naveo nekoliko segmenata za koje je rekao da su atraktivni za ulagače, a to su infrastrukturni projekti kao što je Koridor Vc, elektroenergetski sektor, pri čemu prednjači izgradnja termoelektrana, hidroelektrana i vjetroparkova, te namjenska industrija i željeznička infrastruktura.

To su potvrdili i ministri Trhulj i Bijedić, te naveli mogućnosti za saradnju dviju privreda, istakavši komparativne prednosti u odnosu na druge zemlje regiona, a to su kvalitetna radna snaga, jeftina energija, te brojne poreske olakšice za investitore.

Zaključeno je da se bilateralni kontakti nastave, posebno putem regionalnog ureda u Sarajevu, kako bi se privredna saradnja podigla na još viši nivo.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.