Posjeta premijera FBiH

Delegacija na čelu s Nikšićem posjetila firme BNT Novi Travnik i Binas Bugojno

Predstavnici Vlade FBiH obećali su tokom jučerašnjeg sastanka još jedan povoljni kredit, što će, kako je rekao Huskić biti iskorišteno za nabavku novih mašina, opreme i repromaterijala, te zapošljavanje novih radnika

Slika

Delegacija predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH i SBK-u na čelu sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem posjetila je jučer preduzeća BNT Novi Travnik i Binas Bugojno. Ova preduzeća su, uz pomoć  Vlade FBiH i kredita Razvojne banke postigla značajne pomake u poslovanju, koji,između ostalog,  podrazumijevaju sklapanje novih,višemilionskih ugovora, otvranje novih radnih mjesta i redovne isplate plata radnicima tih preduzeća, što ranije nije bio slučaj.

Direktor BNT- Tvornice mašina i hidraulike Novi Travnik Atif Rosić iskazao je zadovoljstvo zbog posjete delegacije na čelu s premijerom, te istaknuo da već naredne sedmice „BNT“ potpisuje ugovor vrijedan više od 5 miliona eura, što je, kako kaže oko 3 puta veća vrijednost od najvećeg potpisanog ugovora u toj firmi od 2000. godine do danas. Pri tom je istaknuo da su osim ovog, u planu i drugi  veoma značajni ugovori. „Najznačajnije je to što će se ovim ugovorima steći uslovi za otvaranje novih radnih mjesta, zapošljavanje mladih ljudi koji se nalaze na birou za zapošljavanje, prvenstveno metalske struke“ kazao je Rosić.

Adem Huskić, direktor firme „Binas“ Bugojno kazao je da je ova firma kvalitetno iskoristila sredstva koja je Vlada Federacije  BiH usmjerila preko Razvojne banke. „Dio smo iskoristili kako bismo radnicima podijelili plate, primili oko 30 novih, mladih uposlenika, kupili oko 18 mašina , usvojili dvije nove tehnologije, obradu rezanja i obradu plastike. Na taj način smo eliminisali dobavljače kojima je išao najveći dio novca i to se neće više dešavati „ kazao je Huskić. Osim toga, naglasio je da je „Binas“ koji nije imao gotovo nikakva finansijska sredstva sada došao u situaciju da ima potraživanja od 1.5 miliona KM.

Predstavnici Vlade FBiH obećali su tokom jučerašnjeg sastanka još jedan povoljni kredit, što će, kako je rekao Huskić biti iskorišteno za nabavku novih mašina, opreme i repromaterijala, te zapošljavanje novih radnika.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić  istaknuo je da je namjenska industrija perspektiva Bosne i Hercegovine,  jer, kako je rekao,  ova država ima stručne innžinjere, majstore, radnu snagu koju treba iskoristiti i stvarati podmladke koji će ih naslijediti. Iskazao je zadovoljstvo što su zapaženi značajni pomaci u BNT-u, ali i Binasu.

„Drago mi je što su, kada je u pitanju BNT,  naše Oružane snage se konačno uključile u taj proces, dajući poslove našim firmama na reparaciji oružja koje oni imaju. To je vrlo značajno zbog upošljavanja kapaciteta koje imamo,  a posebno što će iziskivati novu radnu snagu. Mi smo iz federalne Vlade to stalno potencirali, jer je namjenska industrija oblast  u kojoj mi imamo izuzetne potencijale. U ove tri i pol godine otkad smo tu, gotovo 300 % je povećana i proizvodnja i izvoz“ kazao je Nikšić.

Također, iskazao je zadovoljstvo što je firma Binas Bugojno, sa novom upravom i menadžmentom, u saradnji sa Sindikatom uspjela isplatiti 15-ak plata, što je, kako je rekao, prije bilo misaona imenica,tei stabilizirati firmu. „Da su ažurni oni koji su njihovi dužnici, oni bi mogli govoriti o uspješnom poslovanju. Ja se nadam  da će ostvarivati višemilionsku dobit poput konjičkog Igmana, jer je namjenska industrija perspektiva Federacije BiH“, kazao je Nikšić.

Osim premijera Nikšića, u jučerašnjoj posjeti ovim preduzećima bili su federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez, potpredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mira Grgić i ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK-a Nijaz Helez.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.