Tuzla

Delegacija Grada Tuzla odala počast žrtvama Holokausta

Polaganjem cvijeća, pred spomenik ”Suza”, koji se nalazi na mjestu nekadašnje željezničke stanice, u Tuzli, upriličeno je obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta i godišnjice od oslobađanja koncentracionog logora Auschwitz.

U ime delegacije Grada Tuzla cvijeće su položili predsjedavajući Gradskog vijeća, Jozo Nišandžić, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Nada Mladina i vijećnici Gradskog vijeća Tuzla.

„Dan 27. januar obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na Holokaust, jer je tada, 1945. godine, oslobođen koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau, najveći i najstrašniji logor nacističke Njemačke. U njega je deportovano više od milijun i 300 hiljada ljudi iz cijele Europe, među kojima je bilo najviše Židova, a milijun i 100 hiljada ih je ubijeno. Danas je delegacija Grada Tuzla, odala počast žrtvama Holokausta i položila cvijeće na spomenik Suza, koji se nalazi na mjestu nekadašnje željezničke stanice, odakle je, na put bez povratka, u koncentracione logore širom Evrope, poslato blizu 300 tuzlanskih Jevreja. Teror u koncentracionim logorima preživjelo je tek njih dvadesetak. Holokaust kao zlo ogromnih razmjera, ne smije se nikada više ponoviti, a sjećanje na nevino stradale žrtve je vječita opomena“ – izjavio je Jozo Nišandžić, predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. januar, obilježava se po odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od 16. januara 2007. godine 27. januar se u BiH obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.