Miro Lazović

Deklaracije i prijedlozi HDZ-a kontra BiH i EU, Evropa mora odgovoriti

Ukoliko se žele održati izbori u skladu sa nedavno usvojenom Rezolucijom o BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, neophodno je mijenjati Izborni zakon, kako bi se primijenili evropski principi i standardi, a to znači da svaki građanin ove države može biti biran i kandidat na izborima, istaknuo je u za Vijesti.ba potpredsjednik SDP-a BiH Miro Lazović.
On napominje da su sadašnji Ustav BiH, a posebno zahtjevi HNS-a, odnosno HDZ- BiH, suprotni pomenutoj rezoluciji.

“Oni znače dalje usložnjavanje i dijeljenje BiH, te etničko prebprajavanje, što je nespoivo sa evropskim principima i standardima. Dragan Čović bi konačno morao shvatiti da BiH kao suverena država ravnopravnih naroda i građana može ući u EU samo kao građanska država, a koja ne znači majorizaciju nijednog naroda”, poručio je Lazović.

Govoreći o današnjem sastanku članova Predsjedništva BiH sa evropskim zvaničnicima u Briselu, na čijem dnevnom redu je bilo pitanje izbornog zakonodavstva, Lazović je potcrtao da je EU u pravu kada insistira na dogovoru domaćih lidera.

“Oni se moraju dogovoriti, ali taj dogovor ne može izlaziti izvan evropskih okvira. Okvir je dat u Rezoluciji, dat je u praksi pravne stečevine EU na kojima ona počiva, a ne u pokušajima Dragana Čovića i drugih da Izborni zakon iskoriste na način dalje podjele BiH i dalje etničke homogenizacije, a u konačnici to znači etničku teritorijalizaciju i prizivanje trećeg entiteta”, istakao je potpredsjednik SDP-a BiH u razgovoru za Vijesti.ba.

On smatra da političko djelovanje Dragana Čovića predstavlja zavaravanje vlastitog naroda.

“Deklaracija koja je usvojena u Livanjskom kantonu prije dva dana faktički je instruisana od strane HNS-a na način da se ponovo stvara pritisak i da se ucjenjuju politički faktori unutar BiH, pa čak i poruke Evropi da se mora ići ka zahtjevima HNS-a. HNS i HDZ, koji negiraju presudu Haškog tribunala Prliću i ostalima, kontra su Evrope, kao što su njihovi zahtjevi oko Izbornog zakona takođe kontra Evrope”, smatra Lazović.

Mišljenja je da se sa takvom praksom mora definitivno prestati, kako kaže, kroz pritisak direktno prema Čoviću ili preko premijera i predsjednice Hrvatske, koji očigledno imaju uticaja na Čovića i HNS.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.