Mirko Pejanović za N1

Dejtonskim sporazumom je zaustavljen rat i rušenje Bosne i Hercegovine

O prazniku i praznovanju u Bosni i Hercegovini, zemlji 25 godina nakon Daytona, sinoćnjim govorima Milorada Dodika i Dragana Čovića pred Vijećem UN-a danas smo razgovarali sa akademikom Mirkom Pejanovićem, nekadašnjim članom Predsjedništva RBiH.

Gost N1 je govorio o značaju ovog datuma i miru u Bosni i Hercegovini. Kazao je da postoje snage koje žele rušiti državnost BiH. Koje su to snage?

‘BiH je dobila mir Dejtonskim sporazumom prije 25 godina, tim sporazumom je zaustavljen rat i rušenje Bosne i Hercegovine i njena etnička podjela. Sačuvan je njen integriret i međunarodni pravni subjektivitet i njeno jedinstvo. Mnogo vrmena traži da bi se prepoznalo ko su rušitelji: svi koji dovode u pitanje izgradnju mira i izgradnju države Bosne i Hercegovine i njenih institucija i svi oni koji dovode u pitanje historijskog procesa intrgracije BiH u EU i NATO, oni su na drugoj strani i hoće dalje podjele”, istakao je Pejanović.

”Takve snage će morati otpasti, i vjerovatno će otpasti i u okviru ubrzanja integracije BiH u Evropsku uniju i u okviru najavljene, a i očekivane promjene strategije Evropske unije u odnosu na Bosnu i Hercegovinu”, naglasio je gost N1.

Današnji dan, 25. novembar, obilježava se kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Prvo zasijedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) je održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na tom zasijedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na današnji dan, 25. novembra 1943. godine, Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu