Mirko Pejanović za N1

Dejtonskim sporazumom je zaustavljen rat i rušenje Bosne i Hercegovine

O prazniku i praznovanju u Bosni i Hercegovini, zemlji 25 godina nakon Daytona, sinoćnjim govorima Milorada Dodika i Dragana Čovića pred Vijećem UN-a danas smo razgovarali sa akademikom Mirkom Pejanovićem, nekadašnjim članom Predsjedništva RBiH.

Gost N1 je govorio o značaju ovog datuma i miru u Bosni i Hercegovini. Kazao je da postoje snage koje žele rušiti državnost BiH. Koje su to snage?

‘BiH je dobila mir Dejtonskim sporazumom prije 25 godina, tim sporazumom je zaustavljen rat i rušenje Bosne i Hercegovine i njena etnička podjela. Sačuvan je njen integriret i međunarodni pravni subjektivitet i njeno jedinstvo. Mnogo vrmena traži da bi se prepoznalo ko su rušitelji: svi koji dovode u pitanje izgradnju mira i izgradnju države Bosne i Hercegovine i njenih institucija i svi oni koji dovode u pitanje historijskog procesa intrgracije BiH u EU i NATO, oni su na drugoj strani i hoće dalje podjele”, istakao je Pejanović.

”Takve snage će morati otpasti, i vjerovatno će otpasti i u okviru ubrzanja integracije BiH u Evropsku uniju i u okviru najavljene, a i očekivane promjene strategije Evropske unije u odnosu na Bosnu i Hercegovinu”, naglasio je gost N1.

Današnji dan, 25. novembar, obilježava se kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Prvo zasijedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) je održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na tom zasijedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na današnji dan, 25. novembra 1943. godine, Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.