Sarajevo

Definirati socijalni paket za zavidovićku „Krivaju“

Prema riječima članova ortačke skupine, plan je da u prvih mjesec dana nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora bude angažirano 540 uposlenih koji i trenutačno rade u „Krivaji“, a da u roku do dva mjeseca budu angažirani i ostali od ukupno 1.035 „Krivajinih“ uposlenika. Detalji preuzimanja radnika bi bili definirani socijalnim paketom.

Slika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministaer energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, sa saradnicima, ragovarali su danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s predstavnicima stečajnog upravitelja i sindikata IP „Krivaja“, te ortačke skupine zainteresirane za kupovinu imovine ove zavidovićke kompanije.

Dogovoreno je da se već u ponedjeljak sastanu pravni zastupnici Sindikata i ortačke skupine, predstavnici Ureda federalnog premijera, resornog ministarstva i Agencije za privatizaciju u FBiH, kako bi bili razmotreni detalji Sporazuma o socijalnom paketu koji bi trebao biti sklopljen zajedno s Ugovorom o prodaji imovine.

Danas je istaknuto kako je, zahvaljujući Vladi FBiH i Federalnom ministrstvu energije, rudarstva i industrije, u protekle tri godine uvezan radni staž za oko 200 radnika „Krivaje“, a od toga samo lani za njih 36. Prema riječima premijera Nikšića, uvezivanje radnog staža za uposlenike „Krivaje“ koji pravo na odlazak u mirovinu steknu do dana potpisivanja kupoprodajnog ugovora, i dalje je obveza Vlade FBiH.