Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

Deblokirati rad institucija BiH, izmjene Izbornog zakona ključne za fer i poštene izbore

Danas su lideri opozicionih parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH na poziv predsjednika SDP-a Nermina Nikšića održali sastanak. Prisustvovali su lider SBB Fahrudin Radončić, predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, predsjednik PDA Mirsad Kukić, Denis Zvizdić, Zlatko Miletić, Denis Bećirović, Edin Forto, Peđa Kojović, Senad Šepić…

Nakon sastanka, novinarima se obratio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

– Kako ste i čuli, na današnji sastanak su pozvani predsjednici opozicionih političkih partija koje su opredijeljene za zaštitu državotvornosti BiH i šefovi klubova tih stranaka, te delegati u Domu naroda koji nisu iz vladajuće koalicije.

450 hiljada glasova

Svi su se odazvali pozivu, imali smo veoma konstruktivnu raspravu i donijeli nekoliko zaključaka. Nije nebitno da kažemo kako iza ovih političkih partija stoji preko 450 hiljada glasova na posljednim izborima i to je nešto što je respektabilna snaga i što se mora uvažavati kad se čuje glas ovih političkih partija.

Mi smo danas razgovarali o alarmantnoj situaciji u BiH, o političkoj institucionalnoj krizi. Donijeli smo nekoliko zaključaka, pored ostalog i poučeni onim što uspijevamo da pokupimo u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice kao i onim što saznajemo da se dešava iza zatvorenih vrata.

Vrlo je važno napomenuti, mi smo donijeli i potpisali 8 zaključaka.

Prije svega smatramo ključnim pitanjem povratak u odlučivanje u institucijama BiH, Parlamentarnu skupštinu BiH i mi tražimo da se preduzmu sve mjere kako bi se odlučivanje vratilo u institucije BiH.

Izmjene Izbornog zakona

Naravno, kad se vratimo u institucije imamo neke svoje prijedloge i zaključke koje govore o daljoj deblokadi procesa. Poučeni iskustvom i na osnovu ovih saznanja o kojima sam maloprije govorio, kao i činjenicom da kao opozicione političke partije nemamo baš povjerenje i ne vjerujemo u dobre namjere vladajućih, inzistiramo da prvi potez nakon deblokiranja institucija bude usvajanje promjena Izbornog zakona, koji će garantirati fer i poštene izbore.

Izmjene koje će uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića, kvalitetniji nadzor identifikacije birača i video nadzor na biračkim mjestima.

Nakon toga može se pristupiti, ako neko očekuje od opozicije da u tome učestvuje, izmjenama Ustava i dubinskim izmjenama Izbornog zakona koje bi govorile o izboru članova Predsjedništva BiH i Domova naroda.

Podrška Kristijanu Šmitu

Također je važno spomenuti da smo se u ovim zaključcima dotakli i dali podršku radu visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt). Dali smo mu podršku na provođenju onih aktivnosti koje on smatra i koje vidi da treba, i provođenju onih ovlaštenja koja je u konačnici i dobio u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Mi smo se kao potpisnici dogovorili i tretirali još neke stvari kada je u pitanju BiH. Prije svega, pitanja državne imovine gdje inzistiramo na tome da se uvažava nekoliko činjenica kada je u pitanju BiH, da je to nezavisna, suverena i jedinstvena država koja ima svoj vanjski i unutrašnji suverenitet, pravni i historijski kontinuitet i da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za sve.

Naravno da smo komentarisali u svojim zaključcima i ideju o preuranjenom gašenju Ureda visokog predstavnika. Smatramo da svi oni koji inzistiraju na tome ne misle dobro BiH – rekao je Nikšić.

Tekst zaključaka možete pročitati ovdje: Zaključci 10.11.2021.

avaz.ba

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.