Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

Deblokirati rad institucija BiH, izmjene Izbornog zakona ključne za fer i poštene izbore

Danas su lideri opozicionih parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH na poziv predsjednika SDP-a Nermina Nikšića održali sastanak. Prisustvovali su lider SBB Fahrudin Radončić, predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, predsjednik PDA Mirsad Kukić, Denis Zvizdić, Zlatko Miletić, Denis Bećirović, Edin Forto, Peđa Kojović, Senad Šepić…

Nakon sastanka, novinarima se obratio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

– Kako ste i čuli, na današnji sastanak su pozvani predsjednici opozicionih političkih partija koje su opredijeljene za zaštitu državotvornosti BiH i šefovi klubova tih stranaka, te delegati u Domu naroda koji nisu iz vladajuće koalicije.

450 hiljada glasova

Svi su se odazvali pozivu, imali smo veoma konstruktivnu raspravu i donijeli nekoliko zaključaka. Nije nebitno da kažemo kako iza ovih političkih partija stoji preko 450 hiljada glasova na posljednim izborima i to je nešto što je respektabilna snaga i što se mora uvažavati kad se čuje glas ovih političkih partija.

Mi smo danas razgovarali o alarmantnoj situaciji u BiH, o političkoj institucionalnoj krizi. Donijeli smo nekoliko zaključaka, pored ostalog i poučeni onim što uspijevamo da pokupimo u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice kao i onim što saznajemo da se dešava iza zatvorenih vrata.

Vrlo je važno napomenuti, mi smo donijeli i potpisali 8 zaključaka.

Prije svega smatramo ključnim pitanjem povratak u odlučivanje u institucijama BiH, Parlamentarnu skupštinu BiH i mi tražimo da se preduzmu sve mjere kako bi se odlučivanje vratilo u institucije BiH.

Izmjene Izbornog zakona

Naravno, kad se vratimo u institucije imamo neke svoje prijedloge i zaključke koje govore o daljoj deblokadi procesa. Poučeni iskustvom i na osnovu ovih saznanja o kojima sam maloprije govorio, kao i činjenicom da kao opozicione političke partije nemamo baš povjerenje i ne vjerujemo u dobre namjere vladajućih, inzistiramo da prvi potez nakon deblokiranja institucija bude usvajanje promjena Izbornog zakona, koji će garantirati fer i poštene izbore.

Izmjene koje će uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića, kvalitetniji nadzor identifikacije birača i video nadzor na biračkim mjestima.

Nakon toga može se pristupiti, ako neko očekuje od opozicije da u tome učestvuje, izmjenama Ustava i dubinskim izmjenama Izbornog zakona koje bi govorile o izboru članova Predsjedništva BiH i Domova naroda.

Podrška Kristijanu Šmitu

Također je važno spomenuti da smo se u ovim zaključcima dotakli i dali podršku radu visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt). Dali smo mu podršku na provođenju onih aktivnosti koje on smatra i koje vidi da treba, i provođenju onih ovlaštenja koja je u konačnici i dobio u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Mi smo se kao potpisnici dogovorili i tretirali još neke stvari kada je u pitanju BiH. Prije svega, pitanja državne imovine gdje inzistiramo na tome da se uvažava nekoliko činjenica kada je u pitanju BiH, da je to nezavisna, suverena i jedinstvena država koja ima svoj vanjski i unutrašnji suverenitet, pravni i historijski kontinuitet i da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za sve.

Naravno da smo komentarisali u svojim zaključcima i ideju o preuranjenom gašenju Ureda visokog predstavnika. Smatramo da svi oni koji inzistiraju na tome ne misle dobro BiH – rekao je Nikšić.

Tekst zaključaka možete pročitati ovdje: Zaključci 10.11.2021.

avaz.ba

Vezani članci