Deblokiran račun GRAS-a, radnici dobijaju zaostale plate

Račun sarajevskog preduzeća GRAS će biti deblokiran danas te će time biti omogućena isplata zaostalih plata radnicima, potvrdio je kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta za Klix.

Blokadom računa je bila onemogućena isplata januarske i februarske plate, kao i kupovina svega onoga što je potrebno za funkcionisanje preduzeća – dijelova, goriva i plina za vozila, kao i registracija vozila i drugo.

“Idemo dalje raditi. U narednih desetak dana na ulicama Sarajeva očekujemo još 30 vozila koji će izaći iz garaža ovog preduzeća. Time ćemo popraviti trenutno stanje na pojedinim linijama, posebno u vrijeme pandemije, kada je potrebno omogućiti građanima da se voze sigurno u vozilima javnog gradskog prijevoza”, rekao je ministar Šteta.

S obzirom na to da je ispunjen osnovni zahtjev radnika, a to je bila upravo isplata plata, za očekivati je da radnici neće protestovati i zaustaviti funkcionisanje javnog prijevoza.

Oni su se ranije u nekoliko navrata okupljali u krugu GRAS-a i time iskazivali nezadovoljstvo stanjem u preduzeću.

Račun GRAS-a je bio blokiran zbog tužbi pojedinih radnika kojima su dugovana višemilionska potraživanja. Ministar Šteta je u nekoliko navrata ukazivao na to da dugovanja preduzeća iznose više stotina miliona KM.