Zukan Helez

Deblokiran proces revizije branitelja i isplata invalidnina u ZHK-u

Slika

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Odbor za pitanja branitelja HDZ-a 1990 postigli su dogovor o deblokadi procesa revizije branitelja i isplati invalidnina u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Dogovorom je predviđen početak isplate invalidnina u augustu za sve korisnike iz Posušja, Širokog Brijega, Gruda i Ljubuškog koji su pravo na braniteljsku naknadu stekli do 2004. godine.

Predstavnici HDZ-a 1990 su na sastanku s federalnim ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukanom Helezom saopćili da će biti omogućen nastavak revizije branitelja u općinama gdje je federalnim inspektorima i revizorskim timovima to onemogućeno.

Također, ovim će korisnicima retroaktivno biti isplaćene invalidnine za period u kojem im je, zbog opstruiranja revizije u tim općinama, bila obustavljena isplata.

Ministar Helez je danas na konferenciji za medije u Sarajevu pozvao sve branitelje iz spomenutih četiriju općina da dostave potrebnu dokumentaciju da bi proces revizije mogao biti nastavljen.

– Ministarstvo je pristupilo dokumentaciji oko 90 posto korisnika iz Ljubuškog, oko 35 posto iz Gruda, 30 posto iz Širokog Brijega i 29 posto korisnika iz Posušja, što ukazuje na to da se steže obruč oko nelegalnih korisnika prava na novčane naknade – kazao je ministar.

Helez podvlači da je s predstavnicima Instituta za medicinsko vještačenje dogovoreno da se kod starih korisnika, koji po Pravilniku imaju pravo od 10 do 20 posto lične procjene kada je u pitanju ratni vojni invalid, uvijek ide u korist RVI.

– Kada je riječ o svim korisnicima Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane, dogovoreno je s Institutom da ne spuštaju procenat ispod 20 posto za sve one koji su ranjeni na ratištu, jer to je vrlo bitno za pripadnike HVO-a zato što oni iznad 20 posto primaju invalidninu iz Hrvatske – istaknuo je ministar Helez.

Tajnica Ministarstva Tatjana Pejaković podvlači da je uspješno izvršila zadatak kao tajnica ministarstva i zastupnica interesa hrvatskog naroda. Naglasila je nadu i očekivanje za dobrom komunikacijom i saradnjom s braniteljskim udrugama, te buduću usmjerenost ka donošenju rješenja koja će poboljšati položaj braniteljske populacije.

Revizija korisnika boračkih naknada nesmetano je realizirana u svim dijelovima Federacije BiH, osim u Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu.

To se odnosi na spomenute četiri općine te Orašje, gdje je odblokirana isplata invalidnina nakon dogovora s premijerom Posavskog kantona.

Do sada je završeno oko 95 posto revizije korisnika boračkih naknada u prvoj fazi, što podrazumijeva više od 100.000 revidiranih korisnika. Očekuje se da će u drugoj fazi kompletan proces revizije biti završen.

Također, iz prava je po različitim osnovama izvedeno oko 10.500 korisnika, što je rezultiralo i višemilionskim uštedama.