Banja Luka

Đapo: Neprihvatljivo da oko 40.000 građana Brčko Distrikta neće moći glasati

Đapo je podsjetio da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila da 39.933 glasača u Brčko Bistriktu nemaju biračku opciju te da stoga ne mogu glasati.

Slika

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Mirsad Đapo upozorio je danas u izjavi Agenciji Fena da je potpuno neprihvatljivo da oko 40.000 građana Brčko Distrikta neće moći glasati na predstojećim općim izborima te da se ta situacija mora promijeniti.

Đapo je podsjetio da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila da 39.933 glasača u Brčko Bistriktu nemaju biračku opciju te da stoga ne mogu glasati.

-Desilo je ono na šta sam upozoravao, da polovina birača, ukoliko ostane ovakvo stanje, neće imati pravo glasa jer navodno nije izabrala biračku opciju shodno pozitivnim propisima – rekao je Đapo ističući da nije dobro da se s ovim stanjem svi mire, samo konstatirajući takvu situaciju, te ukazao da bi se nadležni i međunarodna zajednica morala uključiti da se to promijeni.

Istakao je da bi bilo dobro da se prihvati neko od rješenja koje i sam predlaže CIK-u, a za što će tražiti i podršku svoje stranke, SDPBiH, kao i institucija vlasti Brčko Distrikta.

-CIK bi morao donijeti dodatna pravila za predstojeće izbore u Brčko Distriktu i ona bi morala poći od toga da građani koji su 2010. godine imali biračku opciju, a sada se nalaze među ovih 40.000 bez te opcije, budu uneseni u birački spisak ili dodatni birački spisak i da mogu bar glasati na nepotvrđenim biračkim listićima – rekao je potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a.

Smatra i da bi trebalo nastaviti s kampanjom, kao i 2010. da građani bez biračke opcije mogu do 1. oktobra izabrati opciju i također glasati na nepotvrđenim biračkim listićima.

Đapo navodi i da će kao treću varijantu koja bi se mogla primijeniti predložiti da na dan izbora svi građani mogu glasati na određenim biračkim mjestima pod direktnom kontrolom Izborne komisije Brčko Distrikta opet na nepotvrđenim glasačkim listićima.

-Time bi se za tih 40.000 glasača omogućilo da izaberu opciju i da učestvuju na izborima. Sigurno da ovo nije najidealnije rješenje, ali bolje je od činjenice da taj broj građana nema pravo glasa, posebno jer su propisi koji se sada primjenjuju stavili građane Brčko Distrikta u neravnopravan položaj i jedan broj njih ne želi uzimati opciju kroz lične dokumente ili entitetsko državljanstvo. Oni već pripremaju apelacije za sudove i smatraju da su na ovaj način stavljeni u neravnopravan položaj – naglasio je Đapo.

Upozorio je i da zbog svega kandidati na izborima iz Brčko Distrikta imaju veoma male šanse da se nađu u entitetskim parlamentima i onom na nivou BiH.

-Ne želim se miriti s ovim stanjem, kao ni politička opcija kojom pripadam i od CIK-a očekujemo što bržu reakciju, kao i međunarodne zajednice, kako bi i ovi građani mogli da glasaju na izborima – zaključio je Mirsad Đapo.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.