Aner Žuljević

Danas smo dobili vrlo jasnu potvrdu da je Vlada žrtvovala građane i privredu u dogovoru s bankama

Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica nastalih usljed pandemije koronavirusa, a potom je nastavljena rasprava po drugim tačkama dnevnog reda.

Aner Žuljević (SDP), delegat iz Kluba Bošnjaka, kazao je kako je “usvojen rebalans budžeta u kojem se nalazi 500 miliona KM, a koje prethodno nismo odobrili na Parlamentu FBiH.

– Vlast može šta god hoće u toj čitavoj priči i sad je meni jasno zašto je Vlada FBiH pobjegla od činjenice da banke uključi u zakon o koroni. Zato što je na taj način prepustila građane i privredne subjekte da se bore sa svojim vlastitim kreditima, da bi sebi omogućila da se pored ovog međunarodnog kredita kroz Međunarodni monetarni fond, može zaduživati i na domaćem tržištu… Mi smo danas dobili vrlo jasnu potvrdu da je Vlada žrtvovala i građane i privredu u dogovoru s bankama da bi ona imala lagodnu poziciju, u smislu zaduživanja. Mi ovdje imamo informaciju da će 160 miliona KM ostati Federaciji, 200 će ići kantonima, 30 općinama. I ovaj sistem zaokruženih brojeva ustvari pokazuje kako se nonšalantno odnosite sa parama u smislu činjenice da ih nećete vraćati – ocijenio je Žuljević.

Njegova je zamjerka na način raspodjele novca u smislu da ne postoji nikakva procjena, kako on kaže, o potrebama nivoa vlasti za novcem.

– Ministrica Jelka Milićević kaže iskreno, kakva uvijek jeste, “da mi se nadamo da će ovo što mi proslijedimo završiti u ekonomskim i socijalnim mjerama”. Ako smo mi došli u ovako ozbiljnom trenutku u koalicijskim odnosima da se vi nadate jedni drugima po svim nivoima, onda meni nije jasno zašto su građani izgubili svaku nadu i jedva čekaju da se otvore granice, pa da pokušaju da nađu neku perspektivu u sistemu koji jasno matematički procjenjuje kakva je socijalna šteta određene posljedice. I kako se ona sanira, kojim finasijskim iznosom. I kako će se to fiskalno vraćati u narednom periodu- rekao je Žuljević.

Pitao je i kako se došlo do procjene da od MMF-a treba uzeti kredit ukupno 650 miliona za cijelu državu ili je to maksimum koji se mogao “izvući” od MMF-a.
Za zdravstvo i ekonomiju
Dom naroda odobrio kredite Federaciji BiH za hitne mjere na suzbijanju virusa

– U prethodnom periodu smo imali iskustvo da smo se folirali kako smo mi nešto iz ovog kredita dali malo više Republici Srpskoj jer je ona u težoj poziciji. A ona sufinasira minimalnu plaću. Republika Srpska u mjerama koje je podnijela za ekonomiju je Švicarska za ovaj entitet, a na svakom mogućem koraku smo pokušavali da kažemo kako mi njima dajemo nekakav dodatni dio sredstava od MMF-a – rekao je Žuljević.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu