Sarajevo

Danas preuzeta kontrola nad donjim slojem bh. neba – istorijska tranzicija

Tranzicija kontrole bh. neba na BH ACC počela je u 1:00 sati po lokalnom vremenu kada su kontrolori BH ACC-a počeli preuzimati dio vazdušnog prostora koji kontrolira Zagreb ACC

Slika

Novi centar za kontrolu vazdušnog saobraćaja Bosne i Hercegovine (BH ACC) počeo je danas s radom i u početku će pružati usluge u vazdušnom saobraćaju nad Bosnom i Hercegovinom letnih informacija do FL 325 (visine od 32.500 stopa ili približno 10 kilometara), čime je BiH preuzela kontrolu dijela bh. neba. 

Tranzicija kontrole bh. neba na BH ACC počela je u 1:00 sati po lokalnom vremenu kada su kontrolori BH ACC-a počeli preuzimati dio vazdušnog prostora koji kontrolira Zagreb ACC. U 3:00 sati počelo je preuzimanje  i dijela prostora koji kontrolira Beograd ACC čime je u potpunosti preuzet dogovoreni dio vazdušnog prostora do nivoa FL 325.

Generalni direktor EUROCONTROL-a Frank Brenner pozdravio je ovaj projekt naglasivši da se radi o istorijskoj tranziciji kojom EUROCONTROL dobija još jedan centar u evropskoj mreži kontrola.

Otvaranje novog BH ACC je rezultat opsežnog i uspješnog rada svih uključenih strana u regionu“, rekao je Brenner, što je objavljeno i na web stranici EUROCONTROL-a.

Ulogu Ministarstva komunikacija i prometa BiH u ovom istorijskom projektu pohvalio je visoki predstavnik Valentin Inzko u 46-tom Izvještaju visokog predstavnika za implementaciju mirovnog sporazuma za BiH Generalnom sekretaru UN-a od 6.11.2014. godine kao jedan od rijetkih pozitivnih pomaka u Bosni i Hercegovini.

 „Pozitivno je da je  nakon mnogo godina rada Ministarstva komunikacija i prometa zemlja  krenula ka preuzimanju odgovornosti za kontrolu svoga neba od susjednih zemalja“, istaknuo je Inzko u svom izvještaju.

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić je izrazio zadovoljstvo  što je proces preuzimanja kontrole nad bh. nebom konačno otpočeo nakon nekoliko odgađanja čime su i rezultati napornog rada postali vidljivi.

Ovo je početak tranzicije čiji se kraj očekuje u novembru 2015. godine kada Bosna i Hercegovina, odnosno BH ACC, preuzima potpunu kontrolu nad svim slojevima vazdušnog prostora BiH“, naglasio je Hadžić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.