Čestitka predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića

Dan kada su građani rekli historijsko „da“ samostalnoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić je u svoje ime i u ime SDP BiH svim građanima Bosne i Hercegovine čestitao Dan nezavisnosti.

“Ovo je dan naše domovine, dan kada su građani rekli historijsko „da“ samostalnoj, nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

Na taj način, u vrijeme kada se bivša država raspadala, desila se obnova bosanskohercegovačke državnosti.

Danas nažalost ipak nemamo mnogo razloga za slavlje. Naša zemlja se danas uglavnom nalazi na vrhu lista po negativnim rekordima. Nekog pozitivnog rekorda malo ko da se može sjetiti.

Prema nedavno objavljenom indeksu demokratičnosti država nalazimo se na historijskom dnu. Nalazimo se iza Ugande, Zambije i Sijera Leonea i zauzimamo 101. poziciju. Zemlje poput Bocvane, Namibije i Papue Nove Gvineje su „svjetlosnim godinama“ ispred nas.

Po prvi put obilježeni smo kao hibridni, nedemokratski režim, na korak do autokratije. Razloga za to je mnogo – od režimski konotroliranog pravosuđa i organa gonjenja, korumpirane vlasti u kojoj su afere referenca, a ne sramota, do izbornog sistema u kojem su krađe glasova praksa, a brojanje glasova u skladu sa voljom građana „luksuz“ koji institucije vlasti, sudovi i izborne komisije ne žele priuštiti građanima.

Jedina smo država Evrope u kojoj je uspostavljen sistem vladavine, uključujući izborni sistem, koji je međunarodnim presudama okarakterisan kao rasistički i diskriminirajući.

Po vakcinaciji građana od Covid-19 nalazimo se iza Mijanmara i Kambodže. Zato smo na vrhu liste po stepenu smrtnosti od virusa Covid-19 u odnosu na ukupno stanovništvo, a pri samom smo dnu evropske liste broja testiranih. Jedina smo svjetska država koja nema plan i strategiju borbe protiv virusa na nacionalnoj razini.

Vakcinu još čekamo, kao što čekamo nove kilometre autoputa, nove zakone o podršci privredi u vrijeme koronavirusa, itd. Po broju kilometara autoputa na svjetskim listama se nalazimo iza Burme, Vijetnama, Mauricijusa i Gvatemale, a i po ovom parametru smo u rangu Zambije, koja je izgleda postala zlatni standard za vlasti u Bosni i Hercegovini.

Svakodnevno smo u crnim hronikama svjetskih medija i zbog sramotne reakcije na migrantsku krizu i netransparentnog utroška miliona eura međunarodne pomoći za rješavanje krize u skladu sa standardima.

Nabrajati mogu unedogled, ali ipak ću se ovdje zaustaviti, iz poštovanja prema današnjem danu, a nikako prema onima koji su nas doveli u ovo stanje.

Mi u SDP-u ćemo nastaviti da se stanju suprotstavljamo najbolje kako znamo – rješenjima. Već smo predložili više inicijativa i zakona od koristi za građane kojim bi se umanjile negativnosti o kojim sam govorio, iako ih je parlamentarna većina uglavnom odbila.

Tražili smo uvođenje državnog ministarstva zdravstva, ustavne reforme i reforme izbornog zakonodavstva u skladu sa međunarodnim presudama. Predložili smo i cjelovit zakon o ekonomskim mjerama protiv virusa Covid-19.

Uskoro će u Kantonu Sarajevo biti usvojeni naš Zakon o podršci povratnicima u Srebrenicu, a sličan zakon ćemo predložiti na svim razinama. U državnom Parlamentu ćemo uskoro predložiti usvajanje Plana za provedbu 14 preporuka Evropskog parlamenta, sa jasnim zaduženjima i rokovima.

Ne očekujemo da će to usvojiti, ali očekujemo od građana da prepoznaju da se razlikujemo od njih, da imamo plan i da nudimo rješenja.

Konačno, sada već mogu reći da ćemo sljedeći Dan nezavisnosti dočekati sa SDP-ovim gradonačelnikom glavnog grada države, čovjekom koji, za razliku od svih nas koji smo rekli historijsko „da“, rekao jednako važno historijsko „ne“ kojim je spriječio okupaciju naše zemlje i omogućio da nezavisnost ne ostane mrtvo slovo na papiru i samo san.

Sigurni smo da nezavisna Bosna i Hercegovina kao članica NATO pakta i EU neće biti san i da ćemo već od iduće godine zajedno sa našim partnerima Bosnu i Hercegovinu voditi tamo gdje joj je i mjesto, u društvo savremenih, razvijenih evropskih demokratija”, navodi se u čestitci.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu