Press povodom pristupanja novih članova

Damir Nikšić i Eldar Dizdarević novi članovi Socijaldemokratske partije BiH

Povodom pristupanja Damira Nikšića i Eldara Dizdarevića Socijaldemokratskoj partiji BiH, održana je konferencija za javnost na kojoj su se medijima, osim dvojice novih članova, obratili i predsjednik Kantonalnog odbora SDP Sarajevo Damir Mašić, te Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH.

Damir Mašić je poželio dobrodošlicu novim članovima i naglasio jačanje svih demokratskih kapaciteta u SDP-u, koje traje već duži period.

„Ponosni smo na činjenicu da porodica SDP-a svakodnevno raste. Sve više građana u SDP-u vidi šansu i priliku za mijenjanje stanja. Ljudi prepoznaju rad SDP-a kroz unutarpartijske promjene koje su se desile. Mi smo protekle tri godine zaista puno uradili na demokratizaciji partije. To najbolje dokazuje i referendum članstva, koji je jutros počeo i traje naredna tri dana. Čak 43.000 članova SDP-a će donijeti odluku o našem kandidatu za Predsjedništvo BiH”, naveo je Mašić i podsjetio kako je na isti način izabran i predsjednik SDP BiH.

“U SDP-u ima mjesta za sve ljude koji prihvataju naše principe političkog djelovanja. Oni su vrlo jednostavni i prihvatljivi su svakom čovjeku. To je da su jedinstvo BiH, jednakost svih građana na području BiH neprikosnoveni, borba za pravedno i pošteno društvo, društvo u kojem djeca idu u školu zajedno, a ne odvojeno, društvo u kojem radnici žive od svojih plata, penzioneri ne brinu hoće li biti penzije i kolike će one biti…Praktično, društvo koje, nažalost, mi uglavnom danas”, dodao je Mašić.

Magazinović je istaknuo da je pratio rad Damira Nikšića, opisujući ga kao osobu koja fenomenalno dektektira problem u društvu, te rad Eldara Dizdarevića, kao vrhunskog ekonomistu koji jednostavno predstavi složene ekonomske procese i od kojeg se ima mnogo šta naučiti.

Eldar Dizdarević je na press konferenciji rekao da je SDP odabrao kao alternativu trenutnom stanju.

„Ekonomiju BiH pratim više od 20 godina i ključni razlog zašto sam odlučio pristupiti SDP-u je to, što sam prateći ekonomiju, shvatio da se u BiH implementira neoliberalna ekonomska misao, a ja sam veliki protivnik toga. Kao jedinu alternativu svemu tome vidim doktrinu koju ima SDP BiH”, smatra Dizdarević.

Damir Nikšić je ustanovio kako je ovo posljednji voz za promjene, a SDP je odabrao zbog reforme ove partije koja je krenula put na ozdravljenja i omasovljavanja.

„Moj cilj je uvijek bio oporavak i ujedinjenje ljevice. To mi je osnovni cilj kao građana i ljevičara, kao čovjeka sa određenim marksističkim, lijevim i progresivnim uvjerenjima. Bio sam oštar kritičar ljevice. Međutim, dođe vrijeme kada moramo prestati kritikovati i kada moramo početi djelovati. Ne možemo reformisati ljevicu sa svog kauča. Moramo uraditi u praksi ono o čemu teoretišemo u virtuelnom svijetu. Nakon duge analize i razgovora došao sam da do rezultata da je trend urušavanja ljevice došao do kraja. Jedini logičan slijed, kada je klatno historije dosegnulo ekstremnu desnu poziciju, jeste započeti novo poglavlje ljevice.
Desnica se najviše pribojava reformacije stare ljevice u novu, pomlađenu mega partiju sačinjenu od članova iz svih slojeva društva“, rekao je Nikšić i dodao kako je jedan od najvažnijih ciljeva oživljavanje klasnog diskursa.

“Klasni diskurs mora postati glavni diskurs. Ovo društvo nije samo multikulturalno i multietničko, već i klasno pitanje. Najveće razlike u ovom društvu su klasne razlike.
Ako si ljevičar, ništa ne opravdava tvoju apatiju i pasivnost. SDP se demokratizira, ovo više nije firma ni korporacija. To nije više okoštala partija koja zazire od slobodnih ideja. Učlanite se u SDP, jer ovo je zadnji voz koji upravo polazi. Odmah otiđite do svoje lokalne organizacije i učlanite se. Idemo na sve ili ništa”, zaključio je Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.