Damir Mašić za NAP

Vlast u BiH je dezorijentisana, zemlji je potrebna izmjena Ustava i vanredni izbori

U petak zasjeda Vijeće za opće poslove EU. Na dnevnom redu će se naći i pitanje Bosne i Hercegovine, odnosno raspravljat će se o putu koji je BiH do sada prevalila u nastojanjima da postane jedna od članica Evropske unije.

Rezultati rada bh. političara mogli bi biti objavljeni već 18. jula, kada zasjeda Vijeće za vanjske poslove EU-a, piše Patria. Kako stvari sada izgledaju, BiH neće dobiti prolaznu ocjenu.

BiH je u februaru ove godine podnijela aplikaciju za članstvo u EU. Bh. političari su iz Brisela zauzvrat dobili zadaću koju moraju uraditi u naredna četiri mjeseca, kako bi ta aplikacija uopće bila kredibilna. I kako bi se mogli nastaviti dalji pregovori sa Briselom.

Za EU je važno da BiH objavi podatke popisa stanovništva koji je urađen još 2013. godine, da izmijeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u dijelu koji se odnosi na trgovinu sa EU, te da usaglasi Mehanizam koordinacije. Mehanizam koordinacije znači da EU želi tačne adrese u BiH sa kojima će Brisel pregovarati prilikom procesa pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

Nažalost, vlasti u BiH skoro da ništa od toga nisu ispoštovale. Popis stanovništva će biti objavljen u četvrtak, dan prije sjednice Vijeće za opće poslove EU. Ali, to će samo dodatno usložniti stanje u BiH. Iz RS su poručili da neće priznati rezultate koje će objaviti Agencija za statistiku BiH. Tehničko pitanje bh. vlasti su pretvorili u političko. Iz Banja Luke se protive i SSP-u. Kao što se protive i Mehanizmu koordinacije na način kako ga je Vijeće ministara usvojilo još početkom godine.

Damir Mašić, politički direktor opozicionog SDP-a BiH objašnjava za Patriju da su vlasti u RS-u ali i u FBiH pokazale da su totalno dezorijentirane. Došli su u ćorsokak. Ne znaju kako dalje prema EU. Nažalost, u BiH nisu mogući vanredni parlamentarni izbori, koji bi formirali novu vlast. Sve su prilike da će građani blokade, nerad i inertnost gledati i naredne dvije godine, do održavanja općih izbora.

– Vlasti u BiH nemaju pravac, niti koncenzus kako zajednički djelovati i kako voditi ovu zemlju naprijed. Očigledno je da su izgubili kompas – kaže Mašić.

– To dokazuju konkretno na tri pitanja. Prvo pitanje je pitanje popisa. Vlasti u BiH su jedno stručno tehničko pitanje pretvorili u vrhunsko političko pitanje. Druga stvar ima veze sa adaptacijom SSP-a. Konačno, imate i slučaj da je Mehanizam koordinacije usvojen u januaru mjesecu, objavljen u službenim novinama u februaru, ali mi još uvijek gledamo njegovo usaglašavanje.

Sve su prilike da je član Predsjedništva BiH Dragan Čović u Brisel predao nekredibilnu aplikaciju. Na to je opozicija upozoravala još početkom godine. Vlasti su ih optuživali da ne žele evropsku Bosnu i Hercegovinu.

– U svakoj demokratskoj zemlji kada se pojavi kriza, a kod nas ona traje više od pola godine, sazivaju se vanredni izbori. Pogledajte Hrvatsku, tolika je demokratska zrelost političkih predstavnika u hrvatskom Saboru, da su skoro sto postotnom većinom izglasali sazivanje vanrednih parlamentarnih izbora prilkom posljednje političke krize u toj zemlji. Vlasti u BiH će reći da kod nas tako nešto ne omogućava Ustav BiH. To je tačno, ali se Ustav može promijeniti za 15 dana ukoliko postoji politička volja – kaže Mašić.

– SDP će glasati za promjenu ustava u tom slučaju – dodao je.

Mašić kaže da omogućavanje vanrednih političkih izbora u BiH ne bi riješilo samo trenutnu političku krizu. Mogućnost vanrednih izbora natjerala bi političke funkcionere da se ponašaju odgovornije i u budućnosti, jer bi im u protivnom prijetila mogućnost da ih građani smijene prije narednih izbora, piše Patria.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.