Damir Mašić za NAP

Vlast u BiH je dezorijentisana, zemlji je potrebna izmjena Ustava i vanredni izbori

U petak zasjeda Vijeće za opće poslove EU. Na dnevnom redu će se naći i pitanje Bosne i Hercegovine, odnosno raspravljat će se o putu koji je BiH do sada prevalila u nastojanjima da postane jedna od članica Evropske unije.

Rezultati rada bh. političara mogli bi biti objavljeni već 18. jula, kada zasjeda Vijeće za vanjske poslove EU-a, piše Patria. Kako stvari sada izgledaju, BiH neće dobiti prolaznu ocjenu.

BiH je u februaru ove godine podnijela aplikaciju za članstvo u EU. Bh. političari su iz Brisela zauzvrat dobili zadaću koju moraju uraditi u naredna četiri mjeseca, kako bi ta aplikacija uopće bila kredibilna. I kako bi se mogli nastaviti dalji pregovori sa Briselom.

Za EU je važno da BiH objavi podatke popisa stanovništva koji je urađen još 2013. godine, da izmijeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u dijelu koji se odnosi na trgovinu sa EU, te da usaglasi Mehanizam koordinacije. Mehanizam koordinacije znači da EU želi tačne adrese u BiH sa kojima će Brisel pregovarati prilikom procesa pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

Nažalost, vlasti u BiH skoro da ništa od toga nisu ispoštovale. Popis stanovništva će biti objavljen u četvrtak, dan prije sjednice Vijeće za opće poslove EU. Ali, to će samo dodatno usložniti stanje u BiH. Iz RS su poručili da neće priznati rezultate koje će objaviti Agencija za statistiku BiH. Tehničko pitanje bh. vlasti su pretvorili u političko. Iz Banja Luke se protive i SSP-u. Kao što se protive i Mehanizmu koordinacije na način kako ga je Vijeće ministara usvojilo još početkom godine.

Damir Mašić, politički direktor opozicionog SDP-a BiH objašnjava za Patriju da su vlasti u RS-u ali i u FBiH pokazale da su totalno dezorijentirane. Došli su u ćorsokak. Ne znaju kako dalje prema EU. Nažalost, u BiH nisu mogući vanredni parlamentarni izbori, koji bi formirali novu vlast. Sve su prilike da će građani blokade, nerad i inertnost gledati i naredne dvije godine, do održavanja općih izbora.

– Vlasti u BiH nemaju pravac, niti koncenzus kako zajednički djelovati i kako voditi ovu zemlju naprijed. Očigledno je da su izgubili kompas – kaže Mašić.

– To dokazuju konkretno na tri pitanja. Prvo pitanje je pitanje popisa. Vlasti u BiH su jedno stručno tehničko pitanje pretvorili u vrhunsko političko pitanje. Druga stvar ima veze sa adaptacijom SSP-a. Konačno, imate i slučaj da je Mehanizam koordinacije usvojen u januaru mjesecu, objavljen u službenim novinama u februaru, ali mi još uvijek gledamo njegovo usaglašavanje.

Sve su prilike da je član Predsjedništva BiH Dragan Čović u Brisel predao nekredibilnu aplikaciju. Na to je opozicija upozoravala još početkom godine. Vlasti su ih optuživali da ne žele evropsku Bosnu i Hercegovinu.

– U svakoj demokratskoj zemlji kada se pojavi kriza, a kod nas ona traje više od pola godine, sazivaju se vanredni izbori. Pogledajte Hrvatsku, tolika je demokratska zrelost političkih predstavnika u hrvatskom Saboru, da su skoro sto postotnom većinom izglasali sazivanje vanrednih parlamentarnih izbora prilkom posljednje političke krize u toj zemlji. Vlasti u BiH će reći da kod nas tako nešto ne omogućava Ustav BiH. To je tačno, ali se Ustav može promijeniti za 15 dana ukoliko postoji politička volja – kaže Mašić.

– SDP će glasati za promjenu ustava u tom slučaju – dodao je.

Mašić kaže da omogućavanje vanrednih političkih izbora u BiH ne bi riješilo samo trenutnu političku krizu. Mogućnost vanrednih izbora natjerala bi političke funkcionere da se ponašaju odgovornije i u budućnosti, jer bi im u protivnom prijetila mogućnost da ih građani smijene prije narednih izbora, piše Patria.