Damir Mašić: Najčasniji izlaz je neopoziva ostavka Izetbegovića

Damir Mašić, politički direktor Socijaldemokratske partije BiH, komentarisao je za N1 odbijanje zahtjeva Bosne i Hercegovine za reviziju presude protiv Srbije za genocid. Najčasniji izlaz bila bi ostavka Bakira Izetbegovića ističe Mašić.

“Sinoć smo svi zajedno bili neprijatno iznenađeni ovom cjelokupnom situacijom. Najčasniji izlaz i za gospodina Izetbegovića i za stranku koju zastupa i predstavlja je da podnese neopozivu ostavku na mjesto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine jer on je izgubio svaki vid legitimiteta da bilo koga zastupa, pogotovo interese države Bosne i Hercegovine u toj insituciji”, kazao je Damir Mašić.

U SDP-u smatraju da bi prije podnošenja ostavke član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović građanima trebao objasniti nekoliko stvari.

“Zašto je osam mjeseci za sebe čuvao informaciju koja je bila zlata vrijedna i koja je u potpunosti mogla promijeniti tok i dovesti do uspješnog postupka obnove revizije presude, a ne dovesti do ove situacije skrivajući od cjelokupne javnosti vrlo važne informacije i činjenice. Mi kao SDP prije nego što smo dali podršku cjelokupnom ovom procesu jer smatramo da žrtve, porodice i cjelokupona javnost u BiH zaslužuju istinu i dan danas stojimo da je revizija trebala biti sprovedena. Dva pitanja smo postavili prije nego što smo i zvanično dali podršku – da li je kod gospodina Softića i dalje aktivna legitimacija pri zastupanju na Sudu i da li postoje novi, relevantni dokazi. Odgovor na oba ova pitanja više puta je bio, javno i na sastanku u Vijećnici – da”, izjavio je Mašić za N1.