Damir Filipović: Teško mladima sa vlastitim mozgom i tuđim mišljenjem!

Obzirom da ste ponovili mandat u Općinskom vijeću Ilijaš, što očekujete u novom mandatu?

Ništa novo, obzirom da vladajuća struktura se nije mjenjala u odnosu na prethodni mandat. Očekujem prije svega bahatost u radu Općinskog vijeća Ilijaš, što nije ništa novo u odnosu na prethodno stanje koje je bilo, stim da će sigurno sada biti izražajnije i da će to osjetiti građani, jer vladajuća struktura ima natpolovičnu većinu. Svakako da je neophodno dati svoj maksimum u radu, kritizirati i biti korektivni faktor ‘vladajućima’, te pokušati usmjeriti kretanje u ispravnom pravcu. Nažalost biti će teško, jer se već pokazalo na prethodne četiri sjednice novog saziva vijeća.

Kako gledate na položaj mladih u Ilijašu, jesu li na neki način sami doprinijeli svojoj marginalizaciji?

Moj lični stav je da se mladi nalaze na margini u Općini Ilijaš. Veliki broj je nezaposlenih, od čega je većina mladih, nemaju mogućnost za pokretanje malih i srednjih preduzeća, niti im se stvara mogućnost za zaposlenje. U velikoj mjeri su krivi mladi ljudi koju su letargični i impotentni na dešavanja u Ilijašu, te svake četiri godine svojim glasanjem ili ne izlaskom na izbore doprinesu aktuelnoj političkoj situaciji.

Koji su to izazovi na koje nailazite u radu na terenu?

Najveći izazov su sami mladi ljudi, koji posjeduju veliku energiju i odlične ideje za doprinos lokalnoj zajednici i društvu, a koji u isto vrijeme se rijetko odlučuju na aktivizam i implementaciju spomenutih ideja, jer nailaze na zid općinske vlasti, općinske administracije i pogrešnog smijera vođenja procesa. Često mladi budu poneseni raznoraznim obećanjima vladajućih političkih subjekata o brzom napretku i uspjehu preko noći, te svoju energiju usmjeravaju u tom pravcu, te na kraju se ispostavi kako od toga nema ništa. U Ilijašu ništa se ne dešava u kratkom vremenskom roku, ali nažalost 22 godine vladanja nije kratko vrijeme da se shvati kako Općina Ilijaš stoji u mjestu. Samo dolazi do kozmetičkih promjerna, infrastrukturne prirode, a i dalje nema posla.

Za kraj, šta bi preporučila mladim ljudima?

Teško mladima sa vlastitim mozgom i tuđim mišljenjem!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.