Dajana Bakić učestvovala na PES kongresu “With courage, for Europe”

Dajana Bakić, članica Socijaldemokratske partije BiH je kao potpredsjednica Rainbow Rose, LGBTI mreže Partije evropskih socijalista, učestvovala na PES kongresu With courage, for Europe koji se održao 14. i 15. oktobra u Berlinu.

PES kongres, čiji je domaćin bio SPD Njemačke, je okupio progresivne šefove/ice vlada, evropske komesare/ke, lidere/ke stranaka, delegate/kinje, aktiviste/kinje i međunarodne goste/gošće u namjeri da izaberu novo partijsko liderstvo i diskutuju progresivne odgovore na izazove sa kojima se trenutno suočava Evropa.

Za novog predsjednika Partije evropskih socijalista izabran je Stefan Löfven iz švedskih Socijaldemokrata, te novo predsjedništvo.
Usvojena je i Rezolucija With Courage, for Europe – Leading Europe through change (Sa hrabrošću, za Evropu – vodeći Evropu kroz promjene) – plan za progresivniju i održiviju budućnost Evrope vođenu našom političkom porodicom koja će u drugoj sedmici novembra napuniti 30 godina.

U svom počasnom obraćanju na kraju Kongresa, njemački kancelar Olaf Scholz naglasio je svoju i podršku PES-a zemljama Zapadnog Balkana na putu njihovih evropskih integracija, koje zaslužuju biti dio evropske zajednice koja je suverena, jaka, demokratska i slobodna.

Više o održanom PES kongresu možete naći na: https://events.pes.eu/