Tamir Waser

Da su svi kao SDP i Aner Žuljević, bilo bi bolje za Mostar!

Komentarišući ulogu SDP-a i pregovarače ispred SDP-a, Tamir Waser je naglasio da je „SDP u ovom procesu imao konstruktivnu ulogu, te da je SDP stranka koja je pomogla da se usvoji okvirni dokument za Mostar, te da zaista mora pohvaliti Anera Žuljevića, koji i dalje govori o iznalaženju rješenja i fokusiranju na ekonomiju“

Slika

Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu posljednjih dana intenzivno radi na pojačavanju pritiska na HDZ i SDA, kako bi se, ipak, došlo do dogovora u vezi pitanja grada Mostara, a u cilju održavanja lokalnih izbora u ovom gradu do oktobra 2014.godine.

Procjena OHR-a je da se još jednom treba pokušati dovesti SDA i HDZ za sto i pod prijetnjom sankcijama ovim dvjema strankama stvoriti atmosferu dogovora kako bi se našao najmanji zajednički stav, koji će makar privremeno odblokirati procese u Mostaru. Naime, procjena OHR-a je da dalje odgađanje izbora i nefunkcionisanje Gradskog vijeća Mostara i Gradske uprave Mostara u 2015.godini može značiti potpuni kolaps svih životnih i ekonomskih funkcija bitnih za građane Mostara.
 
Ovaj pokušaj intenzivno u djelo pokušava provesti prvi zamjenik Visokog predstavnika Tamir Waser, koji je i nekadašnji šef političkog odjela američke ambasade u Sarajevu, što daje snažan signal da iza ove inicijative stoji najmoćniji dio OHR-a, a to je administracija SAD-a.
 
Nakon niza sastanaka obavljenih sa predstavnicima političkih stranaka u Mostaru, Tamir Waser se opredijelio i za javnu komunikaciju putem nekoliko intervjua i izjava, u kojima otvoreno detektira krivce za položaj u kojem se nalazi Mostar danas.
 
Tako je u nedavnim intervjuima za mostarski Dnevni list i sarajevsko Oslobođenje Tamir Waser otvoreno kritikovao SDA i HDZ, ističući da te dvije političke stranke stoje i dalje na potpuno suprostavljenim stavovima bez želje za kompromis, ali ističući, takođe, da se dijametralno u svojim stavovima razlikuju i od svih ostalih stranaka.
 
Komentarišući ulogu SDP-a i pregovarače ispred SDP-a, Tamir Waser je naglasio da je „SDP u ovom procesu imao konstruktivnu ulogu, te da je SDP stranka koja je pomogla da se usvoji okvirni dokument za Mostar, te da zaista mora pohvaliti Anera Žuljevića, koji i dalje govori o iznalaženju rješenja i fokusiranju na ekonomiju“.
 
Između ostalog, Tamir Waser kaže: „Kada bi druge dvije stranke (SDA i HDZ), takođe, predložile ljude koji bi bili angažovani u tom procesu, koji bi se s njim bavili istinskom temeljitošću , sa istim duhom iznalaženja rješenja, mislim da bi situacija bila dosta drugačija“.
 
Tamir Waser je, takođe, u par navrata isticao da su sa sastanka koje su imali Dragan Čović i Bakir Izetbegović, njih dvojica verbalno slali poruke da će imenovati lokalne pregovarače, ali da se ništa nakon toga nije dogodilo kao konkretna aktivnost.
 
Ali, da se nešto značajno zaista događa po pitanju rješavanja problema Mostara svjedoči i današnja izjava Dragana Čovića kako je „dosta prelaznih rješenja za Mostar , da je njegova želja da se izbori održe u oktobru i da neće dozvoliti da Mostar ostane grad-slučaj“.
 
Komentarišući trenutnu situaciju oko rješavanja pitanja Mostara, te Čovićeve i Waserove izjave, pregovarač SDP-a i predsjednik KO SDP HNK Aner Žuljević ističe da „nosioci rješavanja pitanja Mostara ne mogu biti oni koji su od tog istog grada godinama pravili grad-slučaj, a to su SDA i HDZ“.
 
„Drago mi je da su predstavnici OHR-a prepoznali konstruktivne i principijelne stavove SDP-a, a to isto čine i građani Mostara. To se najbolje vidi na rezultatu SDP-a u ovom gradu upoređujući izbore 2006., 2008. i 2010.godie. Takođe, istu konstruktivnost je prepoznalo i 5 ostalih stranaka koji su, takođe, prihvatile okvirni dokument. Meni je žao što strah od lošeg izbornog rezultata sprečava određene političke stranke da sjednemo za sto i dogovorimo normalno rješenje za Mostar, koje neće dijeliti grad na nacionalne opštine, ali će osigurati maksimalno moguću autonomiju u odlučivanju na lokalnom nivou, bez gomilanja troškova za novu administraciju i bez diskriminacije bilo koga.
 
 Mi u SDP-u spremni smo sjediti danima, ako je potrebno, da se pronađe adekvatno rješenje, a uvjeren sam da je to moguće uz malo iskreniji odnos SDA i HDZ bez „proturanja“ spinova u cilju njihovih nacionalnih izbornih kampanja . Nama u SDP-u bi bilo najlakše i politički najprofitabilnije reći da ćemo čekati dogovor HDZ-a i SDA i gledati sa strane, te kritikovati kako se ne mogu i neće dogovoriti. Ali, spremni smo učestvovati i dati konstruktivan doprinos kad god treba i kad god žele bilo oni, bilo OHR. Takođe, otvoreno kažem svima da SDP neće podržati nikakav eventualni „dogovor“ vođa ili centrala SDA i HDZ-a ukoliko taj dogovor nije postignut ili usaglašen u Mostaru, među građanima Mostara“, kaže Aner Žuljević.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.