Da ne budu “respiratori 2”

Zastupnik u Parlamentu BiH Saša Magazinović reagirao je povodom najava vlasti da će nabavljati vakcine protiv koronavirusa preko posrednika.
Podsjetimo, predstavnici državne i entitetskih vlasti prije nekoliko dana su najavili da će, s obzirom na kašnjenje isporuke vakcina preko međunarodnog mehanizma Covax, krenuti u direktnu nabavku vakcina od proizvođača.

No, ispostavilo se da takva nabavka nije moguća, odnosno nije u skladu sa domaćim zakonodavstvom, te da se mora ići preko posrednika.

“Vlast priznala da neće kupovati vakcine direktno od proizvođača, kako su neki dan obećali na press konferenciji, nego preko posrednika. Ne žele mijenjati Zakon o javnim nabavkama da bi mogli kupovati direktno od proizvođača! Da ne bude ‘Respiratori 2’…”, napisao je Magazinović na društvenim mrežama.

Očito je da u domaćoj javnosti vlada nepovjerenje prema domaćim vlastima i njihovim posrednicima nakon velike afere nabavke 100 kineskih respiratora preko kompanije “Srebrena malina”.

Nijedan od ovih respiratora do danas nije stavljen u funkciju iako je na njih potrošeno vrtoglavih 10,5 miliona KM. Učesnicima afere prošle sedmice je počelo suđenje pred Sudom BiH.

Sada postoji strah da se slična situacija ne ponovi i sa nabavkom vakcina. Osim toga, logično je da bi direktna nabavka bila jeftinija, s obzirom da posrednik mora uračunati i svoju zaradu.