Saša Magazinović za Klix

Da li su bh. političari ozbiljno shvatili inicijativu Velike Britanije i Njemačke?

Proces evropskih integracija više nije u rukama građana BiH. Odgovornost za sve zastoje u tom procesu imaju isključivo bh. političari koji za svoj nerad u budućnosti neće odgovarati samo bezvoljnom bh. društvu nego i Evropskoj uniji. Za razliku od građana BiH, Evropska unija neće se ustezati od sankcija ukoliko bh. zvaničnici budu kasnili u procesu sprovođenja reformi.
Oba doma Parlamentarne skupštine BiH krajem mjeseca februara usvojila su Izjavu o evropskom putu BiH. Tim povodom državnim zastupnicima obratila se i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Bh. zvaničnici obavezali su se da će provesti sve nepohodne reforme kako bi uspostavili institucionalnu funkcionalnost i efikasnost na svim nivoima vlasti, te omogućili da se BiH pripremi za buduće članstvo u EU kao suverena država koja ispunjava neophodne uslove i obaveze za članstvo.

Također, zvaničnici su se obavezali da će u štо krаćеm rоku uspostaviti učinkovit i еfеktivаn mеhаnizаm kооrdinаciје instituciја svih nivoa vlаsti u Bоsni i Hеrcеgоvini u prоcеsu pristupаnjа Evrоpskој uniјi.

Mehanizam koordinacije kao trening za ustavne promjene

Saša Magazinović, zastupnik opozicione Socijaldemokratske partije BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, smatra da je upravo takozvani mehanizam koordinacije kojim bi trebalo biti omogućeno da zemlja govori jednim glasom, odličan primjer stanja u kojem jedan broj političara shvata proces evropskih integracija kao tehničko pitanje gdje se političari u BiH trebaju dogovoriti o određenim pitanjima poštujući političku i ustavnu strukturu i nakon toga po određenim oblastima govoriti jednim glasom u Briselu.

“Sa druge strane postoji druga struktura političara koja pitanje koordinacije vide kao mali trening za ustavne promjene. Tu vidite da su različiti pristupi i razumijevanje procesa evropskih integracija čiji je jedan od važnih segmenata i mehanizam koordinacija“, kazao je za Klix.ba Magazinović.

On je ipak optimističan i nada se da će oni koji ne razumiju ili se prave da ne razumiju pitanje mehanizma koordinacije na kraju ipak shvatiti da je to tehničko pitanje. Upozorava da će se političari dugo baviti ovim pitanjem ako mehanizam koordinacije budu nastavili posmatrati kao probnu vožnju ili trening za buduće ustavne promjene.

Usvajanjem zajedničke izjave u Parlamentarnoj skupštini BiH sve političke stranke obavezale su se na zajednički rad čime je pitanje evropskih integracija postalo pitanje iznad političkog koje je deklarativno napravilo od državnog Parlamenta centralnu instituciju u kojoj bi se trebali susretati interesi pozicije i opozicije.

Natpolitičkim pitanjem evropskih integracija bh. političari su prvi put deklarativno obećali da će raditi u interesu svih građana BiH što nažalost do sada nije bila praksa, s obzirom na ustavno uređenje i sukobljene interese zvaničnika u vezi sa važnim političkim pitanjima u proteklom periodu.

“Nakon što je usvojena izjava u državnom parlamentu, Vijeće ministara BiH obavezalo se da će napraviti hitni akcioni plan, šta znači hitno ja ne znam. Mi kao poslanici ćemo nastaviti insistirati da to hitno bude stvarno hitno budući da je deklarativna podrška evropskom putu samo prvi korak koji nam je omogućio aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, smatra Magazinović.

Međutim, kako ističe, pred bh. zvaničnicima je ozbiljan posao na kojem će se vidjeti koliko političkih opcija u BiH samo deklarativno podržava put prema EU, a koliko njih je stvarno spremno raditi. Svima je jasno da su reforme koje su pred BiH politički nepopularne, ali on smatra da bez obzira na njihovu nepopularnost građani BiH ne smiju postati taoci unutrašnjih dešavanja ili ambicija političkih stranaka koje bi da imaju dobre odnose s javnošću.

“Sve ono što je naše obaveza morat će biti urađeno, pa kolika god bila cijena za to. Ja sam siguran da je dio bh. političara shvatio ozbiljno ne samo izjavu, nego i čitav proces evropskih integracija. Ipak, isto tako sa sigurnošću mogu tvrditi da dio političara ne razumije proces evropskih integracija i da iz tog nerazumijevanja proizilazi tolika površnost i lični angažman u ovoj oblasti“, rekao je Magazinović.

Istakao je kako niko ne može tvrditi da su svi političari isti jer postoje oni koji zaista shvataju važnost procesa evropskih integracija, ali i oni koji nemaju predstavu gdje se nalazimo. I jedni i drugi su na istom brodu i pitanje je koji od njih će imati vodeću ulogu u cijeloj priči.

Klix.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.