GO SDP Mostar

Da li je veličanje Hrvatske Republike Herceg-Bosne dio Čovićevog pristupnog plana ka EU?

Predsjedništvo GO SDP BiH Mostar razmatralo je događaje povodom obilježavanja tzv. „Dana Herceg-Bosne“ prilikom kojih su pojedine mostarske ulice osvanule okićene njenim zastavama. Podsjećanja radi, to je ona ista tvorevina, pod rukovodstvom Mate Bobana, Jadranka Prlića i Darija Kordića, koja je organizovala koncentracione logore širom svoje teritorije i provodila sistematsko etničko čišćenje, saopćeno je, prenosi Patria.

Njeno civilno i vojno rukovodstvo je osuđeno u Haagu za ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat. S pravom se pitamo kome HR HB danas treba, da li je ovo povratak u prošlost koja je bila tako bolna za mnoge građane Mostara i šta nam slavljenjem takvih tvorevina žele poručiti Dragan Čović i saradnici? Da li je to vizija države kakvu zagovara Dragan Čović? Interesantno bi bilo i čuti da li su za jučerašnju mostarsku ikonografiju obavješteni odgovorni u Gradskoj upravi Grada Mostara i da li su aktivirali nadležne inspekcijske službe kako bi utvrdile nalogodavce?

Posebno nas zabrinjava govor gospodina Bože Ljubića, koji je u svom obraćanju podcrtao da su ideje i koncepti koje je zastupala HR HB danas veoma aktuelni i da: “HRHB je bila legitiman i legalan administrativni aranžman koji je organiziran na teritoriji koju su nastanjivali Hrvati u BiH. Ona ostaje trajna inspiracija, zalog i obaveza današnjim, ali i budućim generacijama hrvatskih političara u BiH”.

Očito je da gospodin Božo Ljubić nije raščistio sa prošlošću i da njegova inspiracija i danas leži u nečemo što je dovelo do rata na ovim prostorima. Najoštrije osuđujemo  ovakve poruke, koje zasigurno ne vode povratku povjerenja među građanima niti vode ka prevazilaženju postojeće krize i brzom priključenju EU. Imati kao zalog, inspiraciju i obavezu tvorevinu čije kratko postojanje su obilježili koncentracioni logori, etničko čišćenje i ubijanje civila je jedinstven primjer u današnjoj Evropi, izgrađenoj na temeljima antifašizma i antifašističke borbe. Ovakva dešavanja pored ostalog izazivaju i opravdanu sumnju da su se koalicioni partneri HDZ, SDA i SBB prećutno dogovorili o podjeli Mostara po ratnoj liniji, a o čijoj će sudbini očito odlučivati neko drugi, na nekom drugom mjestu.

SDP BiH će i dalje snažno podržavati ideju jedinstvenog Mostara, grada svih njegovih stanovnika koji treba da imaju ista prava i mogućnosti i biti ozbiljna smetnja svim onima koji su spremni na podjele i sijanje netrpeljivosti i nepovjerenja među njegove građane.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.