Denis Bećirović

Da li je Skupština Srbije napravila izvinjenje što su njene policijske jedinice „Škorpioni“ ubijali djecu u BiH ?

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović (SDP BiH) je, prilikom rasprave o zaključcima u vezi s događajima za vrijeme komemoracije u Potočarima 11. jula, kazao da je protiv toga da ovakva formulacija tačke dnevnoge reda uopšte bude na dnevnom redu Predstavničkog doma.

Naveo je da je ova tačka dnevnog reda prošla, „ali danas nije mogla da prođe tačka dnevnog reda da raspravljamo o napadima na povratnike, uključujući i brutalni napad na Nermina Hanifića iz Kotor-Varoši“.

– Postavljam pitanje otkud ovo danas na dnevnom redu parlamenta. Svaki oblik nasilja najoštrije osuđujem i pozivam nadležne organe da rade svoj dio posla. Ali, ko to i zašto želi da o tome raspravlja sad Parlament i da se Parlament izvinjava nekome – kazao je Bećirović.

Ne znam, istaknuo je on, „čijom politikom sam danas doveden u poziciju, kao i kolege, da se sad ja trebam izvinjavati Aleksandru Vučiću koji je u Skupštini Srbije govorio da za jednog Srbina treba ubiti 100 Bošnjaka“.

– Da li je Skupština Srbije napravila izvinjenje što su njene policijske jedinice „Škorpioni“ ubijali u BiH maloljetnu djecu i još to snimali kamerom? Nije. Da li je možda neko do nas bio iznad Kalimegdana s puškom u ruci? Aleksandar Vučić je bio kao Šešeljev dobrovoljac s puškom u ruci iznad našeg glavnog grada kao državljanin Srbije, i to glavnog grada međunarodno priznate države – kazao je Bećirović.

Moje je pitanje, nastavio je on, „zašto smo dovedeni u poziciju da se toliko ponižavamo, da radimo ove stvari koje radimo“.

– Ili ćemo uspostaviti neki princip pa krenuti prvo od presuda Međunarodnog suda pravde ili nemojte da se blamiramo. Prema tome, protiv sam ovakve formulacije tačke dnevnog reda, protiv sam sadržaja ovih zaključaka i ne da ću biti uzdržan, već ću biti protiv ovakvog jednog glasanja u Predstavničkom domu. Pozivam sve poslanike da odbijemo ovakve zaključke i da vratimo dignitet i dostojanstvo i državi BiH i svim žrtvama u ovoj zemlji – kazao je Bećirović.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatraju predložene zaključke u vezi s događajima za vrijeme komemoracije u Potočarima, 11. jula 2015. godine, čiji je predlagač poslanica Aleksandra Pandurević.

Jednim od predloženih zaključaka najoštrije se osuđuje napad na predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića koji se desio 11. jula u Potočarima.

Drugi predloženi zaključak je da „Predstavnički dom izražava duboko žaljenje zbog toga što je predsjednik Vlade Republike Srbije doveden u takvu situaciju i upućuje izvinjenje Vučiću, uz nadu, da sve što se desilo neće izazvati posljedice na odnose dvije zemalje“.

– Predstavnički dom traži od svih nadležnih organa u BiH da hitno utvrde počinioce napada i odgovornost svih lica u skladu sa njihovim nadležnostima – treći je predloženi zaključak.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra informaciju o upućivanju pisama generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda i predsjedniku Parlamenta Kanade, čiji je predlagač poslanica Aleksandra Pandurević (SDS). 

Povod za ovu informaciju je, između ostalog, pismo koje je 25 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH početkom jula uputilo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moonu u kojem ga informiraju da su oni nedvojbeno dali podršku inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

– Ne osporavajući legitimno pravo bilo kojeg poslanika da se lično ili zajedno sa drugim poslanicima obrati bilo kome i iznese svoje stavove, želimo naglasiti da je neprihvatljivo, neustavno i vrlo opasno da se ti stavovi iznose kao zvanični stavovi institucija ukoliko oni zaista nisu usvojeni u tim institucijama – navodi se u informaciji.

Poslanik Denis Bećirović (SDPBiH) je tokom rasprave kazao da je pismo potpisalo 25 poslanika Predstavničkog doma.

– Mi da smo htjeli napisati ono što vi inputirate, mi bi napisali ovo je odluka Predstavničkog doma i onda bi gospodin Šefik Džaferović to potpisao, sa protokolom, sa pečatom. To nije urađeno i to je činjenica i nemojte da obmanjujete javnost – kazao je Bećirović.

On je postavio pitanje kako je to član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić prije njih poslao pismo Ujedinjenim nacijama, na osnovu koje odluke Predsjedništva, prema kojem Poslovniku Predsjedništva?

– Kako se može dogoditi da predsjednik entiteta šalje pismo Ujedinjenim nacijama? Da li je razgovarao sa potpredsjendicima entitata. Ako je vaša namjera, a očigledno da jeste, da Ivanić može pisati, da Dodik može pisati, da mogu drugi pisati, a mi da ćutimo, to neće moći – kazao je Bećirović.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.