Pitanje Mirele Memić i Vesne Saradžić

Da li je kretanje i dalje zabranjeno korisnicima domova za djecu bez roditeljskog staranja?

S obzirom da su restriktivne mjere kretanja uklonjene u Federaciji Bosne i Hercegovine kako unutar zatvorenih tako i otvorenih prostora postavlja se pitanje kakve i kako su se te mjere sprovodile i da li se još sprovode u javnim ustanovama socijalne zaštite,  a pogotovo u domovima za djecu bez roditeljskog staranja.

Ovo pitanje postavile su zastupnice SDP BiH u Tuzlanskom i Hercegovačko-Neretvanskom Kantonu, Mirela Memić i Vesna Saradžić, zbog postojanja indicija da je korisnicima javnih ustanova socijalne zaštite nezakonito ukinuto pravo na slobodu kretanja.

„Pored zdravstvenih problema koje izaziva COVID-19 u našem tijelu fizički, veliki zdravstveni problem su i mentalne posljedice. Zatvaranje osoba na duže periode u sobama i institucijama je dokazano loše utjecalo na ljude svih starosnih dobi. Pitanje je pogotovo osjetljivo kada su u pitanju djeca bez roditeljskog staranja koja zbog domskog načina smještaja svakako trpe različite naučno dokazane probleme, teže uspostavljaju socijalne veze, te se njihovim zatvaranjem dodatno narušava, prije svega, njihovo psihičko zdravlje, otežava im se integracija u zajednicu i umanjuju se izgledi za dugoročno kvalitetniju reintegraciju i izlazak iz skrbi“, izjavljuje zastupnica Mirela Memić.

Zastupnica Vesna Saradžić dodaje da se zatvaranju djece u domovima, mimo razumnih i zakonski utemeljenih odluka, mora se pristupiti krajnje ozbiljno, na bazi adekvatnih stručnih preporuka, te ulažući trud da zaštitom fizičkog zdravlja ne narušimo mentalno zdravlje i krhke socijalne veze ove osjetljive populacije, a naročito da se ne krše prava korisnika.

Zastupnice Memić i Saradžić u pitanjima upućenim vladama i resornim ministarstvima ova dva kantona traže informacije o tome: Da li su dozvoljeni izlasci djeci i drugim korisnicima javnih ustanova socijalne zaštite? Da li su rađene bilo kakve procjene o mentalnom zdravlju i utjecaju zatvaranja na djecu i druge korisnike javnih ustanova socijalne zaštite? Da li su JU i kako nadomjestile zabrane izlaska za djecu i štičenike u periodu dok je federalni štab nalagao zatvorenost? Koje su JU zabranile izlazak i kretanje korisnicima i nakon što je federalni krizni štab to odobrio? Na osnovu kog zakona je kretanje zabranjeno i krše li se prava zagarantovana međunarodnim konvencijama i domaćim ustavima i zakonima? Zašto nisu poduzete mjere kao u drugim ustanovama u FBiH da se korisnici mogu slobodno kretati uz pojačane mjere kontrole i zaštite njihovog zdravlja?


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu