Damir Mašić

Da li da vjerujemo premijerima ili svojim očima

Jučer se na sjednici Zastupičkog doma Parlamenta FBiH odvijala burna rasprava koja je počela dan ranije. Na inicijativu SDP-a i DF-a raspravljalo se o izglasavanju nepovjerenja, kako kaže SDP, najgoroj vladi do sada.

Gost Novog dana bio je Damir Mašić, SDP-ov zastupnik, koji je za N1 rekao kako na jučerašnjoj sjednici nijedan zakon nije prošao, što govori, kako je istakao, da ne postoji parlamentarna većina.

“Mi nismo gajili iluziju da će se nešto spektakularno desiti juče, jer vlada nema parlamentarnu većinu godinu dana. Druga stvar je da ova vlada nije pokrenula nijedan infrastrukturni projekat, penzioni fond je u kolapsu…”, rekao je Mašić.

O Zakonu o PIO je kazao kako je Udruženje penzionera sa prošlom vladom potpisivalo ugovore o povećanju penzije, a sa ovom vladom potpisuju da će se isplaćivati u roku.

“Drugi problem je što ovi sad penzioneri ne mare za buduće penzionere i mi želimo da napravimo balans. Zakon je zapeo u Domu narodu i ne vjerujem da može proći. Mi smo pokušali da ispravimo rok za prijevremenu penziju. To što vlada nije sposobna da usvoji svoje zakone u Parlamentu je drugi problem”, naveo je.

Govorio je i o ministrima koji nisu prisustvovali sjednicama te kazao kako “ima nekih koji su bili tu samo kad su polagali zakletvu”, kao i da su to ministri SDA i HDZ-a.

O izjavama premijera Vlade FBiH Fadila Novalića kako postoji napredak u FBiH je rekao: “Tu imamo problem a to je da li da vjerujemo premijerima Novaliću i Zvizdiću ili svojim očima. Njih dvojica kao da žive na drugoj planeti, samo je njima lijepo, kao da imaju ružičaste naočale. Novalić se ponaša kao Branko Kockica – ali mora shvatiti da nije sve čokoladno i šareno. Treba da se spuste i da vide da ljudi to ne osjete na svojoj koži”.

“Ako izjavite da ste zaposlili 31.000 ljudi, to bi se osjetilo, ali to samo osjete njih dvojica i oni vrlo vješto barataju statističkim podacima. Situacija je daleko od sjajne i trebali bi se početi baviti pravim problemima i činiti konkretna djela. Nisu u stanju pola godine da prevedu i odgovore na pitanja iz Upitnika. Što se prije otrijezne i presaberu, mislim da će možda i u ovom društvu biti bolje, ali mi smo s njima do 2018. i mi sad pokušavamo da smanjimo štetu”, dodao je Mašić za N1.

Istakao je i kako je ova vlada ubjedljivo najmanje zakona uputila u parlamentarnu proceduru.

Na pitanje u kojoj fazi su zakoni koji se odnose na boračku populaciju je odgovorio: “Mi smo prekjuče imali apsurdnu situaciju da je vlada, odnosno parlamentarna većina pod pritiskom SDA i HDZ-a, izglasala zakon da se povećaju primanja i boračke penzije dobitnicima najviših priznanja koje su visoke, do 1500 KM, i to isti dan kad je bio prijedlog da se ljudima koji nemaju ništa, poput ovih koji protestuju, da im se bilo šta da i onda dolazite u sitauaciju nepravde”.

Mašić je uputio zaključak da se iz imena javnih preduzeća izbriše nacionalni prefiks.

“Smatram da bilo koje javno preduzeće koje nosi bilo koji nacionalni, etnički prefiks treba to izbaciti. To su na primjer Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne, zašto ne Elektroprivreda Mostar, ili Hrvatske Telekomunikacije Mostar, zašto ne samo Telekomunikacije Mostar? Zamislite da imamo Bošnjački Telekom. Ako to ne možete promijeniti, kako ćete promijeniti krucijalne stvari. Moj zaključak nije podržao SDA”, komentarisao je za N1.

(Izvor: N1)

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.