Bećirović

Da Klub SBBBIH povuče inicijative za smjenu dvaju ministara

Svjedoci smo svi da u odnosu kada je pokrenuta ova inicijativa od Kluba SBBBiH do danas da je došlo do potpuno novih okolnosti u cijeloj državi. Mislim da i mi kao poslanici ne možemo i nemamo pravo te činjenice zanemariti, ignorirati, a pogotovo ne potcijeniti – kazao je Bećirović.

Slika

– Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj bi sjednici trebalo da razmatra inicijativu Kluba poslanika SBBBiH za smjenu ministara odbrane i vanjskih poslova BiH Zekerijaha Osmića i Zlatka Lagumdžije. 

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović (SDPBiH) je na početku današnje sjednice tog doma, prilikom utvrđivanja dnevnog reda, u vezi s ovom inicijativom kazao da su se u odnosu na vrijeme kada je ona pokrenuta okolnosti promijenile te da misli da je jedini racionaloni pristup da Klub SBBBiH povuče ove tačke dnevnog reda. 

– Svjedoci smo svi da u odnosu kada je pokrenuta ova inicijativa od Kluba SBBBiH do danas da je došlo do potpuno novih okolnosti u cijeloj državi. Mislim da i mi kao poslanici ne možemo i nemamo pravo te činjenice zanemariti, ignorirati, a pogotovo ne potcijeniti – kazao je Bećirović. 

Dodao je da „ imamo jedan potpuno novi kontekst u državi“. Nakon 14. maja Bosnu i Hercegovinu su zadesile do sada nezapamćene poplave katastrofalnih razmjera. One su promijenile živote stotina hiljada ljudi u ovoj zemlji, u nekom krajevima su čak promijenile i reljef. 

– Mislim da je najveći i najpreči zadatak svih organa izvršne i zakonodavne vlasti u ovom trenutku mobilizacija svih resursa radi pomoći građanima – kazao je Bećirović. 

Drugo, dodao je, što jako dobro svi znaju, jeste tajming. 

– Ostala su samo gotovo tri mjeseca do izbora. Svi jako dobro znamo procedure i danas ako eventualno dođe do glasanja znamo kakve sve većine trebaju. Može biti naknadno glasanje, plus sjednica Doma naroda. Znamo jako dobro da po mjesec dana traju provjere procedura, prijedlozi i tako dalje. Evidentno je da mi ovaj posao ne možemo završiti u predviđenom roku do izbora – kazao je Bećirović. 

Dodao je da vjeruje da nikome nije cilj „da obezglavimo izvršnu i zakonodavnu vlast u naredna tri mjeseca, pogotovo u svjetlu priprema i donatorske konferencije“. 

– Treća, ništa manje važna stvar u odnosu na prethodne dvije, jeste činjenica da u slučaju smjene bilo ministra odbrane BiH, ili ministra vanjskih poslova BiH, neće doći do smjene samo tog ministra. Jasno je da u tom slučaju dolazi do ostavke i ministra odbrane i ministra vanjskih poslova i zamjenika ministra sigurnosti i ministra prometa i komunikacija. U Zajedničkom kolegiju, Sulejman Tihić znamo da ima zdravstvenih problema, nećemo imati više nijednog Bošnjaka itd. – kazao je Bećirović. 

On je pitao kolege „da li zasta želimo da uđemo u tu poziciju?“ 

Dodao je da ima razumijevanja za kolege iz SBBBiH. 

– Oni u trenutku kada su pokretali ovu inicijativu nisu bile ovakve okolnosti. Okolnosti su promijenjene i mislim da je jedini racionaloni pristup da Klub SBBBiH povuće ove tačke dnevnog reda, jer u protivnom ulazimo u jednu avanturu koje može imati vrlo negativne posljedice, ne samo ovdje u parlamentu već i za cijelu državu – kazao je Bećirović. 

Dodao je da, imajući to u vidu, i potrebu da još jednom „hladne glave“ razmislimo o tome traži pauzu i očekuje da i Klub SBBBiH „ipak shvati složenost trenutne situacije u BiH“. 

Nakon toga data je 15-minutna pauza.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.