Ministar odbrane Zukan Helez

Čvrsto vjerujem da velika većina građana podržava vrijednosti koje možemo očuvati članstvom u NATO-u

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je govorio na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu, te se založio za što tješnju suradnju inistitucija vlasti s ovim fakultetom, kao i ostalim sličnim akademskim ustanovama u BiH.

Govoreći pred grupom studenata Odsjeka sigurnosnih i mirovnih studija i Odsjeka politologije na FPN-u, ministar je naglasio da članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Europskoj uniji, nema alternativu. On je konstarirao da u složenim političkim i sigurnosnim okolnostima kakve vladaju u Europi, ali i svijetu, samo NATO može ponuditi učinkovit sigurnosni kišobran za sve građane naše zemlje.

„Čvrsto vjerujem da velika većina naših građana podržava vrijednosti koje možemo očuvati članstvom u NATO-u. Za to su se već deklarirala nadležna politička tijela Države. Finska je postala 31. članicom, a Švedska je trenutačno na čekanju. Uvjeren sam da ćemo mi biti 33. članica NATO-a,“ rekao je ministar Helez, izražavajuću uvjerenje da će u cijeloj zemlji ipak prevladati politika koja u prvom redu ima interes cjeoklupnog stanovnišva BiH.

Ministra Heleza su na FPN-u dočekali dekan prof.dr. Sead Turčalo, prodekan za nastavu prof.dr. Elvis Fejzić, šef Odsjeka sigurnosnih i mirovnih studija prof.dr. Mirza Smajić i šef Odsjeka politologije prof.dr. Elmir Sadiković. Oni su pohvalili dosadašnju suradnju MO BiH i FPN-a, koja se temelji na programima koji spajaju akademske standarde s praktičnim iskustvima na polju obrane i sigurnosti. Sugovornici su se složili kako je zajednički interes da se međusobna suradnja dalje proširuje te da bi posebno mogla doći do izražaja pri formiranju budućeg vojnog koledža u BiH, za kojeg postoji interes kako u zemlji, tako i u inozemstvu.

U svome uvodnom izlaganju ministar Zukan Helez, je predstavio aktualne izazove s kojima se danas suočavaju Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH. Posebno je govorio i o brojnim međunarodnim susretima u kojima je sudjelovao kao ministar obrane, ali i kao zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH te naglasio značaj savezništva sa Sjedinjenim Američkim Državama. Istaknuo je važnost što je uspješno izglasano povećanje vojnog proračuna i podignut materijalni standard pripadnika OS BiH, priveden kraju projekt nove vrlo suvremene vojne odore za OS BiH, kao i dodatne nabave američkih helikoptera. Kao glavne sigurnosne rizike pomenuo je rat u Ukrajini te kibernetičke i hibridne prijetnje prema BiH.

U svome obraćanju studentima, ministar Helez je posebno naglasio da mogu biti ponosni na Oružane snage BiH, čiji pripadnici svojom osposobljenošću i profesionalizmom stalno pokazuju da ravnopravno rade rame uz rame s pripadnicima vojski najrazvijenijih zemalja. On ih je pozvao da vole svoju zemlju, da rade na svom akademskom razvoju te da svojim znanjem i zalaganjem rade na jačanju države Bosne i Hercegovine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.