Lagumdžija

Čvrsto vjerujem da će se prijateljski Kuvajt aktivno uključiti u rad međunarodne donatorske konferencije i pomoći obnovu naše zemlje

Dr. Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog posjete parlamentarne delegacije prijateljskog Kuvajta i saradnje koju Parlamentarna skupština BiH i Nacionalna skupština Države Kuvajt ostvaruju. Ocijenio je da posjeta delegacije pokazuje želju i namjeru obje strane za učvršćivanjem međusobnih veza.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sastao se 18. juna 2014. godine u Sarajevu sa delegacijom Grupe prijateljstva sa BiH Nacionalne skupštine Države Kuvajt, koju je predvodio predsjedavajući Grupe Saud Neshmi Al Houraiji.

Dr. Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog posjete parlamentarne delegacije prijateljskog Kuvajta i saradnje koju Parlamentarna skupština BiH i Nacionalna skupština Države Kuvajt ostvaruju. Ocijenio je da posjeta delegacije pokazuje želju i namjeru obje strane za učvršćivanjem međusobnih veza.

Dr. Lagumdžija je sagovornike informirao o razmjerama štete nastale usljed katastrofalnih poplava i klizišta u BiH. Između ostalog je rekao da je usljed elementarnih nepogoda kakve nisu zabilježene u posljednjih 120 godina poplavljeno 30% teritorije BiH, te da procjene govore da ukupna šteta iznosi oko dvije milijarde eura ili 16 posto GDP BiH, što predstavlja četiri budžeta institucija BiH.  

 

Dr. Lagumdžija je ovom prilikom izrazio zahvalnost narodu i vlastima Države Kuvajt koje su među prvima reagirale i ukazale hitnu pomoć u prevladavanju dramatične situacije izazvane poplavama, pri čemu je posebno naveo podatak da je Vlada Države Kuvajt uputila urgentnu pomoć u vrijednosti od milion dolara.

Dr. Lagumdžija je istaknuo da je održavanje međunarodne donatorske konferencije za saniranje nastalih šteta sljedeći neophodan korak koji slijedi nakon faze pružanje urgentne pomoći i procjene šteta, te da je planirano da se ista održi sredinom jula 2014. godine.

Sagovornike je upoznao da je u okviru priprema za donatorsku konferenciju i obnovu zemlje prošle sedmice imao sastanak sa ambasadorima Kontakt grupe za BiH Organizacije islamske saradnje (OIC) u New Yorku. U communiqueu sa sastanka Kontakt grupa je izrazila jednistvenu podršku i solidarnost zemalja članica OIC-a i naglasila da će urgentna pomoć koju su već pružili našoj zemlji biti praćena daljnjom pomoći nakon izvršene procjene štete.

Dr. Lagumdžija je naglasio da Bosna i Hercegovina nije u mogućnosti da sama finansira obnovu i rekonstrukciju područja koja su pogođena poplavama.

Predsjedavajući Grupe Al Houraiji je u ime delegacije izrazio žaljenje zbog žrtava poplava i nastalih šteta. Također je naglasio da će sve informacije o procjenjenim štetama i pripremama za donatorsku konferenciju biti prenesene nadležnim institucijama u Kuvajtu izražavajući uvjerenje da će Država Kuvajt aktivno učestvovati u konkretnoj pomoći za saniranje šteta od poplava u BiH.

Ambasador Države Kuvajt u BiH Naser Riden Thamer Almotairi naglasio je da u ovoj zemlji trenutno traje medijska kampanja za pomoć poplavljenim područjima BiH, te da je do sada uručena pomoć tek početak i da Država Kuvajt namjerava biti aktivno uključena u pružanje pomoći BiH u predstojećim fazama obnove i rekonstrukcije zemlje nakon poplava.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.