Lana Prlić

Čoviću čestitam izdaju Hercegovine

Lana Prlić, potpredsjednica Socijaldemokratske partije BiH, smatra kako je podrška člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića izgradnji Pelješkog mosta izdaja Hercegovine.
“Iako svojim bićem pripadam cijeloj Bosni i Hercegovini, svakom njenom kraju, ipak sam, prije svega, Hercegovka i danas se moram tako obratiti.

Podrška gradnji Pelješkog mosta je izdaja interesa Hercegovine. To je izdaja Mostara, Neuma, Čapljine, Gruda, Trebinja, Širokog, Ljubuškog, Tomislavgrada, Jablanice, Stoca, Konjica, Ravnog, Blagaja, Posušja…

Gospodine Čoviću, iznad svega izdajete Hercegovinu, vežete joj krila i sakatite njen pomorski potencijal. To što vi niste u stanju privredno razviti Hercegovinu, ne znači da to neće znati uraditi novi naraštaji. Uništili ste jednu generaciju, a nevjerovatno je s kojim poletom žurite da uništite prilike novih generacija.
Za nas Hercegovce postoje tri vizije, tri obale Neretve. Jedna je vizija trećerazrednih građana susjedne države koji će cijeli život sputavati sebe da bi cvjetao Zagreb, a koju zagovarate Vi i vaša svita, gospodine Čoviću.

Ovim ste, gospodine Čoviću, potpisali izdaju Hercegovine i izabrali Zagreb umjesto Hercegovine.

Druga je vizija pomoćnog točka Bošnjakistana i valute za potkusurivanje koju provodi gospodin Izetbegović i njegova svita, koji su tako rado sve južno od Ivana stavili u Vaše ruke, samo da bi Vi sve sjeverno od ove planine mirno predali njima.

Treća je naša hercegovačka vizija razvoja našeg kamena i krša, te naših gradova nanizanih Neretvom. Hercegovci vide i osjete da ovaj naš kraj ima potencijal za puno više, da možemo biti mala Kalifornija. Iznenadit ćete se, najviše nas živi na ovoj trećoj obali Neretve i spremni smo zagazit rijeku. Hercegovina ima izlaz na more, ima svoju rivijeru i nema tog mosta koji ćete srušiti ili napraviti, a koji će nam oduzeti naše more i naš potencijal.

Pelješki most nas neće zaustaviti, ali pogubnost vašeg poteza će ekonomija Neuma osjetiti tek u godinama koje dolaze, živi bili pa vidjeli”, navodi Prlić u svojoj izjavi.