Čovićeve doskočice o bošnjačkom entitetu bez argumenata

Nepotrebno je i neprimjerno komentarisati poskočice i doskočice predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koje nisu utemeljene na bilo kojoj vrsti argumentacije, kaže za Vijesti.ba SDP-ov zastupnik u Federalnom parlamentu Damir Mašić, govoreći o tvrdnjama da se prijedlogom o izmjenama Izbornog zakona, oko kojeg su se usaglasile četiri političke stranke sa sjedištem u Sarajevu, Federacija BiH želi pretvoriti u bošnjački entitet.

“Bilo bi dobro da je Čović elaborirao svoj stav. No, očigledno je da on pokušava u političkom prostoru BiH da ispali poskočice i doskočice, onako kako je to navikao raditi u svojoj privatnoj nevladinoj organizaciji koja se zove HNS”, konstatovao je Mašić.

Mišljenja je da zvaničnici HDZ-a BiH na sve moguće načine pokušavaju diskreditovati šest principa koje su usaglasili SDA, SBB, SDP i DF u vezi sa provođenjem odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

“Pri tom je simptomatično da nijedan HDZ-ov zvaničnik nije ponudio nijedan argument zbog čega tvrdi da su usaglašeni principi takvi kakvim su ih oni doživjeli. Umjesto argumenata, oni pokušavaju diskreditovati te principe parolama da su protiv nekoga i slično, što je nerelevantno”, naglašava Mašić u razgovoru za Vijesti.ba.

Ovaj SDP-ov zastupnik tvrdi da bi se Čović i HDZ BiH trebalo da pomire sa činjenicom da ne predstavljaju narod, nego da su jedna politička partija, kao i svaka druga u BiH.

“Podrška koju HDZ BiH ima od ukupnog biračkog tijela u ovoj državi varira između pet i deset posto. Ne postoji nijedana zemlja u svijetu u kojoj se političkom subjektu, koji osvaja pet do deset posto, ustavom i zakonomn garantuje da će biti dio izvršne vlasti, te da će se pitati i određivati kako će se formirati vlast. Nažalost, to želi Dragan Čović i to se umotava u razne principe, apelacije i slično. Da ne govorim o strašnom političkom pritisku koji vrši na CIK BiH i pojedine članove ove institucije, a što bi moglo imati pravosudni epilog”, upozorava Mašić.

Mišljenja je da tvrdnje HDZ-a BiH ne treba da “tangiraju bilo koga u BiH”.

“To je stav jedne političke partije i ništa drugo. Apsolutno je nemoguće pokušati taj stav prenijeti na stav jednog naroda”, zaključuje Mašić u razgovoru za Vijesti.ba