Slaven Kovačević

Čovićev govor u UN-u o konstitutivnim narodima suprotan od onoga što svijet traži

Na bazi prethodnih iskustava, koje nam je ponudilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a znajući koliko je izražena rijetkost sastajanja ovog kolektivnog organa, kao prvo pitanje nameće mi se to da li je ovaj tekst govora usuglašen na nekoj od sjednica Predsjedništva BiH. Ranija iskustva nam govore, da je bilo ozbiljnih primjedbi ako govor bilo kojeg člana Predsjedništva BiH na zasjedanjima Generalne skupštine UN-a nije prethodno usuglašen. Sam tekst oko većih geopoilitičkih kretanja na svjetskoj sceni, za moj ukus suviše je patetičan uz vidno balansiranje između različitih koncepata, umjesto da se iskažu jasni i precizni stavovi Bosne i Hercegovine po tim pitanjima. Taj dio govora je pisan diplomatskim jezikom i to je vidno učinio neko ko poznaje tu vrstu komunikacije.

No, ono što upada u oči je ocjena stanja u Bosni i Hercegovini, u kojem je rečeno sve ono što se ovdje baš i ne dešava, čime bi se stekao pogrešan utisak nekog napretka, što svakako nije tačno. Isto se odnosi i na dio usmjeren prema različitim kategorijama društva, gdje se ne bih mogao složiti sa gospodinom Čovićem da postoji tolika briga organa vlasti prema tim kategorijama. Na primjer, mladi i njihov kontinuiran odliv iz zemlje, zapravo su posljedica loših politika atkualne vlasti, koja tim mladim ljudima nije ponudila konkretnu perspektivu, što ne odgovara u cjelosti onome što je gospodin Čović u svome govoru istakao.

Na kraju, smatram neprikladnim i u diplomatskom rječniku nekorektnim isticanje navodne važnosti konstitutivnih naroda, kada nam je svima jasno da se Europa i svijet bave zaštitom osnovnih ljudskih prava na individualnom nivou, a ne nikako na kolektivnom. Tako da dio oko potrebe izmjena Izbornog zakona BiH uz usmjerenje Ustavnog suda BiH, gdje je HDZ ponudio prijedlog koji ne uvažava osnovnu civilizacijsku vrijednost, a to je vladavina prava, uz jako izražen stepen diskriminiranja stotina hiljada građana Bosne i Hercegovine, smatram kao izrazito neprikladan za Generalnu skupštinu UN-a, jer se to njih, u suštini uopće ne tiče. Odnosno jedini dio koji je gospodin Čović zaboravio istaći je da Bosna i Hercegovina ima svoj ustav kao i niz drugih propisa koji obiluju različitim oblicima diskriminacije, protiv koje se cijeli svijet bori, gdje opet nedostaje iskazana namjera da se takvo stanje izmijeni shodno civilizacijskim vrijednostima, a ne prema različitim lokalnim interesima.

Bilo bi dobro da to istaknuto na zasjedanju Generalne skupštine UN-a. Zato smatram kako je vladavina prava temelj civiliziranog svijeta i da bismo mi, ako želimo biti civilizirana zemlja, trebali učiniti dodatne napore da vladavina prava zaživi i ovdje bez bilo koje vrste diskriminacije, pa i takve da neko neutemeljno smatra da su konstitutivni narodi važniji od ostalih, pa i samih građana naše zemlje, koji su svi zajedno ustavotvorci, odnosno konstitutivni elementi ove zemlje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.