Lagumdžija

Čović očigledno došao s namjerom da nema nikakvog rješenja

Lagumdžija nakon sastanka izrazio zadovoljstvo zbog stavova evropskih predstavnika, jer su po njegovom mišljenju učinili sve da se dođe do nekog pozitivnog rješenja

Slika

Sastanak bh. političkih lidera s evropskim komesarom za proširenje Stefanom Fueleom u Sarajevu nakon 13 sati završen je jutros bez konkretnog dogovora.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija nakon sastanka je zahvalio Fueleovom timu na uloženoj energiji i znanju te istakao da se vidjela iskrena volja kod najvećeg broja učesnika da se stvari pomaknu s mrtve tačke, ali da je "postojao problem koji se zove Dragan Čović".

Naglasio je da je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) "očigledno došao s namjerom da nema nikakvog rješenja, jer čim smo neki od kompromisa pokušali da postignemo ispostavilo se da Čović ima još zahtjeva".

– Bilo je dosta prijedloga koji su suštinski išli ili ka podjeli Federacije prije svega ili u najmanju ruku ka nečem što je uvod u dalji proces rastakanja Federacije pa samim tim i BiH – kazao je Lagumdžija.

To su, ističe, stvari oko čega su se bh. lideri najviše sporili.

– Zahtjevi koji su se pojavljivali su išli ka tome da se zaista vidi jedno potpuno nerazumijevanje i neshvatanje potrebe da dođemo do rješenja tim više što je Fuele izašao s konsolidovanim prijedlogom nakon Praga, koji je formulirao u 14 jasnih tačaka, a koji je otišao čak u susret nekim zahtjevima koje je Čović imao u Pragu, a koji nisu nailazili na naše nerazumijevanje – rekao je Lagumdžija.

– Nažalost, 18 godina poslije Dejtona smo zaglavljeni, ali treba naći snage da se krene u smjeru ka Briselu. Neki današnji prijedlozi su bili povratak ispod Dejtonskih principa i dalja razgradnja zemlje. Dobro je da smo otvoreno o tome razgovarali i da se zna tačno šta neće moći – istakao je Lagumdžija.

Dodao je da su svi bili svjesni da treba pronaći rješenje, ističući aktivnu ulogu i predstavnika SNSD-a i SDS-a.

Navodeći da ne misli da je izravan način izbora člana Predsjedništva "potrošen način izbora" konstatovao je da "kad se počelo razgovarati o neizravnom načinu izbora tek se onda vidjelo koliko smo udaljeni".

Također, predsjednik SDP-a nakon sastanka izrazio je zadovoljstvo zbog stavova evropskih predstavnika, jer su po njegovom mišljenju učinili sve da se dođe do nekog pozitivnog rješenja.

– Fuele je završio sastanak sa rečenicom: „Ja sam na kraju svega ohrabren". To je i mene ohrabrilo da posmatram stvari malo drugačije – kazao je Lagumdžija.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.