Čović i HDZ glasali protiv Zakona o zabrani negiranja genocida Denisa Bećirovića i Zlatka Miletića

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je održana 8. aprila, na dnevnom redu se, između ostalih, našao i zahtjev delegata Denisa Bećirovića i Zlatka Miletića za razmatranje izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH po hitnom postupku.

Ovaj zahtjev, kojim bi se u Krivični zakon BiH uvrstio član kojim bi se zabranilo i kažnjavalo negiranje genocida, nije izglasan, ponajviše zahvaljujući glasu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragana Čovića i glasovima delegata iz redova HDZ-a.

Naime, razmatranje ovog izvještaja odbačeno je sa sedam glasova protiv, dok je za bilo šest, a jedan delegat je bio suzdržan. Uz već poznate stavove o ovom zakonu, koje zastupaju delegati iz reda srpskog naroda, gdje su svi, sa iznimkom Mladena Bosića koji je bio suzdržan, glasali protiv, začuđujuća je činjenica da je Dragan Čović, kako piše Klix kao i ostatak zastupnika HDZ-a, glasao protiv usvajanja ovog zahtjeva.

Podsjetimo, gotovo isti scenarij vidjeli smo prije dva mjeseca, također na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kada se na dnevnom redu, između ostalih, opet našao prijedlog delegata Denisa Bećirovića da se na dnevni red uvrsti tačka o napretku BiH u procesu priključenja NATO-u. I tada su svi HDZ-ovi delegati, zajedno sa Čovićem, glasali protiv tog prijedloga.

 

 

Slobodna Bosna


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu