Irfan Čengić za televiziju N1

Članstvo SDP-a je bilo uključeno u kreiranje listi

Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH za N1 je kazao imena nosioca lista ove stranke za državni nivo, te predstavio nova imena stranke kojima će građani moći dati svoj glas u oktobru 2018. godine.

Glavni odbor SDP BiH usaglasio je prijedlog ove stranke za izborne liste na predstojećim oktobarskim izborima, a Čengić je kazao da je proces započeo u martu mjesecu – kada su svi članovi mogli da predlože kandidate.

“Ovaj proces je započeo u martu mjesecu i u njemu su učestvovali svi članovi SDP-a a nakon predlaganja kandidata lokalne organizacije su utvrdile spiskove kandidata.Mi smo prva stranka koja je usvojila liste na organima i predat ćemo ih do ponedjeljka”, potvrdio je Čengić za N1.

Nermin Nikšić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Enes Eminić i Enver Bijedić bit će nosioci SDP-ove liste na državnom nivou, dok su nova imena na stranačkim listama Damir Nikšić, Vlastimir Mijović, Mile Stojić, Adnan Šteta i Enid Tahirović. Irfan Čengić će biti nosilac liste SDP BiH za federalni Parlament u izbornoj jedinici 411 (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Ilijaš i Vogošća)

Kakav uspjeh očekuju i na čemu temelje svoja predviđanja?

“Mi temeljimo predviđanja na anketama, SDP je u stalnom porastu, 2016. godine smo povećali broj glasova u odnosu na 2014 i očekujemo nastavak rasta SDP-a. Očekujemo da budemo lideri široke koalicije za promjene jer niti jedna stranka sama ne može pobijediti. Ovaj SDP je spreman za kompromis i da okupi široke koalicije koje će promijeniti stanje”, naveo je.
Upitan s kojim strankama SDP neće koalirati – Čengić je kazao:

“Nakon rezultata izbora truditi ćemo se da nacionalne stranake izbacimo sa vlasti. Nastojat ćemo da izbacimo SDA i HDZ u FBiH i SNSD u RS”.
Za entitet Republika Srpska, SDP je ranije najavio i predstavio Proevropski blok.

“Više je stranaka koje će nastupiti za NSRS. Za državnim Parlament će stranke podržati kandidate SDP-a, imamo tri kandidata za potpredsjednika RS koji dolaze iz stranaka koje članice koalicije proevropski blok. Očekujemo da ćemo biti parlamentarna stranka za RS, i da taj entitet krene ka evropskom putu”, izjavio je Čengić.

Irfan Čengić je kazao da je Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH, ima ono što je potrebno za tu poziciju.

“Unijet će novu energiju u Predsjedništvo BiH, interesi BiH će biti na prvom mjestu a ne stranački. U odnosima sa susjedima će štitii interese Bosne i Hercegovine.
Dobio je podršku više stranaka, stranaka ljevice, liberalnih čak nekih i desnog centra što pokazuje njegov potencijal da okuplja ljude u BiH.

Predstavljat će sve građane u Predsjedništvu BiH, a najbolje štiti i interese naroda iz kojeg dolazi.

Svi dosadašnji članovi Predsjedništva do sada se nisu ponašali tako.

Bećirović je kroz Parlament pokazao, imao je više predloženih i usvojenih zakona od ministara iz Vijeća ministara, “,poručio je.

Komentarisao je i slučaj smrti Davida Dragičevića u Banjaluci, kazavši da je to primjer kako su policija i pravosuđe pod utjecajem politike.
On je kazao da su slučajevi Dragičević i Memić samo vrh ledenog brijega, a ko je najviše kriv – kazao je: “Krivi smo svi za to. Od političara na vlasti, opozicije, a najviše oni koji upravljaju procesima u BiH”.

Čengić je poručio da Parlamenti moraju nadzirati rad policije, te da je potrebna veći civilni nadzor rada policije.

“Moramo uvesti sistem odgovornosti, ako se ne usvoji izvještaj o radu Tužilaštva – uvesti smjene”, rekao je.

Za kraj je ocijenio da je najveći problem BiH nedostatak perspektive, da zbog toga ljudi koji imaju posao odlaze iz BiH – te da je Bosni i Hercegovini potrebna vlast koja će na dugoročnom planu pokazati da se nešto može promijeniti. Takvo nešto je uradio Zoran Zaev i njegovi socijaldemokrate u Makedoniji to očekujemo i u BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.