Intervju za Dnevni avaz

Nermin Nikšić: Članovi su pokazali veliku ljubav prema partiji i veliku želju da se bore za ideju SDP-a

Kako komentirate “krpljenje” koalicije na federalnom nivou između SDA, SBIH, BPS-a, A-sda? Kako se vama čine ova nastojanja? Neko je to prokomentirao na na način da se kada je SDA u pitanju demonstrira spremnost na truhle kompromise zarad pukog održavanja na životu Vlade Fadila Novalića?

Vidimo, po ko zna koji put, da su SDA i HDZ odlučili pokušati praviti koaliciju isključivo uz pomoć digitrona i ko zna kakvih obećanja prema malim političkim strankama koje nemaju nikakav legitimitet da obnašaju vlast. Dakle, umjesto bilo kakvog koncepta Dragan Čović i Bakir Izetbegović nam nude “digitron” i uvjeravaju nas da sa takvom većinom mogu provesti reforme koje najavljuju, iako ni sami u to sigurno ne vjeruju. Ja ne vjerujem da oni mogu sklopiti ni takvu “digitron koaliciju” jer svakodnevno gube podršku poslanika, ali nam zato svima mogu uzeti još puno vremena kojeg mi odavno nemamo.

Pravi li se račun bez krčmara? Navedena koalicija zajedno sa HDZ-om jedva ima 50 zastupnika u Predstavničkom domu, dok većine u Domu naroda praktično i nema. Stječe se dojam da je na sceni neko eksperimentiranje, pa čak i pokazivanje nemoći. Vaš komentar?

Vlada koju vodi premijer Fadil Novalić svjesno je žrtvovana od strane Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, koji su svoje apetite za kontrolom javnih resursa što njih jedino zanima zadovoljili. Novalić će biti adresa kojoj će se fakturisati svo nezadovoljstvo koje će se pojaviti. Dakle, smatram da penzioneri, rudari, radnici i svi drugi za probleme koje imaju i koje niko ne riješava ne trebaju primarno kriviti Novalića, već Čovića i Izetbegovića i njihovu svitu. Oni su ti koji su odlučili preko svojih odanih kadrova voditi Vladu FBiH i oni treba da odgovaraju za sve što to ostavlja kao posljedicu. Na osnovu poteza koje vuku evidentno je da SDA i HDZ zanima samo golo preživljavanje na vlasti, dok provođenje reformi predstavlja samo obmanu za narod i javnost kako bi se stvorio privid da se nešto radi.

Potraje li ovakva “status kvo” situacija i u narednih nekoliko mjeseci koji će biti jako bitno za evropski put BIH, šta uopće može btii realno rješenje za izlazak iz političke krize?

Mi smo svi trenutno žrtve neodgovorne politike, politike koja je spremna žrtvovati BiH i sve njene građane, samo da bi se dočepala neke pozicije u javnim preduzećima. Zato je jedino demokratsko rješenje ove krize izmjena Izbornog zakona i organizacija vanrednih izbora na kojim bi takva politika sigurno doživjela poraz. Nisam optimista međutim da će do toga doći, već će SDA i HDZ nastaviti srljati sa ovim što rade i zemlju i dalje voditi u sve gore stanje. U toj situaciji sve odgovorne političke snage u BiH imaju obavezu tražiti moguća rješenja kako bi se stanje u BiH popravilo i kako bi se ovakva neodgovorna politika zaustavila.

Da li bi SDP teoretski bio spreman da na neku buduću ponudu SDA uđe u vlast?

Nikakvih ponuda te vrste nije bilo i što se tiče SDP-a u SDA se ne moraju truditi ni da je šalju. Oni su kao izborni pobjednici dužni osigurati funkcioniranje vlasti i neka ne očekuju od SDP-a kao opozicione partije da ih spašava od odgovornosti. SDA je u posljednjih 20 godina pokazala da je izuzetno sposobna sve vrijeme biti na vlasti ponašati se istovremeno kao opozicija i blokirati sve promjene, a svu odgovornost i probleme prebaciti na leđa onoga koji je sa njima u koaliciji. Sada se nalaze u za njih neprirodnoj poziciji da su sami i da konačno moraju preuzeti odgovornost. Sada vidimo da oni to niti znaju, niti žele. Mi iz SDP-a ih pozivamo da priznaju da ne znaju i ne mogu i nudimo im izlaz u vidu vanrednih izbora.

Uskoro su izbori za predsjednika SDP-a. Nadate li se pobjedi i na čemu ovo temeljite?

Vjerujem da ću pobjediti na izborima za predsjednika SDP-a. Temeljim to prije svega na svemu onome što sam do sada uradio kao predsjednik SDP-a, velikoj podršci koju dobijam sa terena te na programu koji ću ponuditi članstvu. Želja mi je, prije svega, da unutar SDP-a nastavimo sa ovim što smo započeli. Velike smo stvari napravili kroz uspješno reevidentiranje članstva i provedbu unutarpartijskih izbora po principu “jedan čovjek – jedan glas”, bez bilo kakvih problema. Članovi SDP-a pokazali su veliku ljubav prema partiji i veliku želju da se bore za ideju SDP-a i SDP je u ovom trenutku najaktivnija politička organizacija u BiH. To je nešto na na što svi u SDP-u trebamo biti ponosni. Kao predsjednik, nastavit ću se boriti za jačanje jedinstva partije, vraćanje povjerenja među članstvom, ujedinjenje ljevice, daljnju demokratizaciju i modernizaciju partije kroz izmjene statuta, te davanje prilike novim, mladim ljudima da učestvuju u radu najviših organa partije. Takav SDP će vrlo brzo biti ključna politička snaga u BiH.

Poznata su imena kandidata za novog predsjednika SDP. Kako protiče uopće unutarpartijska kampanja? Imamo li možda neku prljavu igru na sceni, kakva je inače uobičajena u utrci za poziciju čelnika stranke?

Zvanična kampanja još nije počela. Međutim, na terenu se već osjeti da nam se izbori bliže. Moj ključni cilj je da očuvamo jedinstvo partije i tokom ovog izbornog procesa, a sigurno je da bi neka negativna kampanja to ugrozila. Ja se time sigurno neću baviti, a vjerujem da neće ni drugi kandidati, a ako neko i ima takvih ideja mora znati da time samo šteti SDP-u i time pokazuje da ne voli SDP, već samo sebe i funkciju za koju se bori. Ovakav izborni proces unutar jedne političke partije je velika novina u BiH i mi u SDP-u smo na to posebno ponosni i trebamo uraditi sve da osiguramo da izbori budu slobodni, fer i demokratski.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.