Sarajevo

Članovi FOM SDP BiH učesnici seminara „Mladi u BiH na putu ka EU“

Protekli vikend u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta u Hotelu Park, Vogošća održan je seminar pod nazivom „Mladi u Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji“.

Cilj programa bio je jačanje međustranačke saradnje na uspostavi koordinacije oko reformske agende kroz kreiranje seta prioriteta. Učešće u seminaru uzeli su članovi foruma mladih i asocijacija slijedećih parlamentarnih stranaka: SDP, SDA, HDZ BiH, NDP, Naša stranka, PDP, HDZ 1990 i DF.

Predstavnici ispred socijaldemokratske partije BiH bili su Jasmina Drurmišević, Ademir Torlak i Alen Tucaković. Učesnici su imali priliku kroz interaktivna predavanja i debate raspravljati o važnosti reformske agende, zašto nam je ona potrebna, reformskim procesima i mladima, kao i aktivnostima i preporukama u procesu monitoringa EU integracija u BiH, položaju mladih u BiH sa refleksijom na trenutnu situaciju kao i njenim perspektivama.

Posljednji dan seminara učesnici su kroz radionicu imali priliku da pripreme set prioriteta za mlade u BiH u procesu pridruživanja EU i zajednički formirati radnu grupu koja će u slijedeća dva mjeseca imati zadatak da ove prioritete detaljno definiše i osmisli način njihove adekvatne implementacije. Prezentacija rada radne grupe predviđena je okvirno za kraj mjeseca maja na konferenciji pod pokroviteljstvom NDI.