Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić za Dnevni avaz

Članovi biračkih odbora koji su krali glasove u Mostaru moraju završiti u zatvoru

Komentirajući izborna i postizborna dešavanja u Mostaru, odnosno afere u vezi s krađama glasova, Nermin Nikšić, lider SDP-a, kazao je za „Avaz“ da kada govorimo o izbornom procesu konačno i javnost u BiH ima priliku vidjeti ono na šta već dugo ukazuju.

Organizirana grupa

-Dobro uštimani orkestar za krađe i prevare etnonacionalnih stranaka ne samo da krade političkim protivnicima, već kradu jedni drugima i unutar svojih lista. Sva sreća da su izbori u Mostaru bili odvojeni od ostalih, jer da nisu, siguran sam da bi ti rezultati bili potvrđeni kako su potvrđeni u ostalim gradovima i opštinama. Ovako, Mostar je bio pod paskom javnosti, a možemo samo zamisliti koji je omjer krađe bio u drugim mjestima – ističe Nikšić.

Kaže da ne može prežaliti što su iz tadašnje Delegacije EU u BiH, s gospodinom Vigemarkom na čelu, dali vjetar u leđa tadašnjem sazivu Centralne uizborne komisije i odbili ponovno brojanje rezultata za Predsjedništvo BiH.

-Siguran sam da bi danas Denis Bećirović bio član Predsjedništva BiH jer, slično kao sada u Mostaru, na svim vrećama koje su kontrolirane, broj glasova na zapisniku nije odgovarao stanju u vreći, svaki put u korist Šefika Džaferovića. Dakle, nemam dileme da se radi o organiziranoj grupi koja krade izbornu volju građana – smatra Nikšić.

Procesuirati odgovorne

Očekuje i traži od CIK-a, po ko zna koji put, da donesu odluku o ponovnom brojanju u Centru za brojanje u Sarajevu, uz prisustvo posmatrača i supervizora.

-Svakako da ćemo mi tražiti i procesuiranje odgovornih, ali ne mogu da vjerujem kako već do sada nisu reagirale nadležne pravosudne i policijske strukture. Članovi biračkih odbora koji su krali i njihovi nalogodavci moraju odgovarati i završiti tamo gdje je lopovima mjesto u zatvoru – zaključuje Nikšić.