Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić za Dnevni avaz

Članovi biračkih odbora koji su krali glasove u Mostaru moraju završiti u zatvoru

Komentirajući izborna i postizborna dešavanja u Mostaru, odnosno afere u vezi s krađama glasova, Nermin Nikšić, lider SDP-a, kazao je za „Avaz“ da kada govorimo o izbornom procesu konačno i javnost u BiH ima priliku vidjeti ono na šta već dugo ukazuju.

Organizirana grupa

-Dobro uštimani orkestar za krađe i prevare etnonacionalnih stranaka ne samo da krade političkim protivnicima, već kradu jedni drugima i unutar svojih lista. Sva sreća da su izbori u Mostaru bili odvojeni od ostalih, jer da nisu, siguran sam da bi ti rezultati bili potvrđeni kako su potvrđeni u ostalim gradovima i opštinama. Ovako, Mostar je bio pod paskom javnosti, a možemo samo zamisliti koji je omjer krađe bio u drugim mjestima – ističe Nikšić.

Kaže da ne može prežaliti što su iz tadašnje Delegacije EU u BiH, s gospodinom Vigemarkom na čelu, dali vjetar u leđa tadašnjem sazivu Centralne uizborne komisije i odbili ponovno brojanje rezultata za Predsjedništvo BiH.

-Siguran sam da bi danas Denis Bećirović bio član Predsjedništva BiH jer, slično kao sada u Mostaru, na svim vrećama koje su kontrolirane, broj glasova na zapisniku nije odgovarao stanju u vreći, svaki put u korist Šefika Džaferovića. Dakle, nemam dileme da se radi o organiziranoj grupi koja krade izbornu volju građana – smatra Nikšić.

Procesuirati odgovorne

Očekuje i traži od CIK-a, po ko zna koji put, da donesu odluku o ponovnom brojanju u Centru za brojanje u Sarajevu, uz prisustvo posmatrača i supervizora.

-Svakako da ćemo mi tražiti i procesuiranje odgovornih, ali ne mogu da vjerujem kako već do sada nisu reagirale nadležne pravosudne i policijske strukture. Članovi biračkih odbora koji su krali i njihovi nalogodavci moraju odgovarati i završiti tamo gdje je lopovima mjesto u zatvoru – zaključuje Nikšić.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu