Predavanje pred velikim brojem članica

Članice Foruma žena GO SDP BiH Zenica obilježile Svjetski dan socijalne pravde

U povodu Svjetskog dana socijalne pravde, Forum žena Gradske organizacije SDP BiH Zenica organizovao je predavanje na temu „Socijalna pravda i socijalna sigurnost u BiH“. Gost predavač je bila članica Predsjedništva SDP BiH, Besima Borić, koja se kroz godine političkog aktivizma istakla kao jedan od najvećih boraca za pitanja socijalne pravde i jednakosti u našoj državi.

Predavanju koje je održano u hotelu „Dubrovnik“ u Zenici prisustvovao je veliki broj članica FOŽ GO SDP BiH Zenica koje su kroz otvorenu diskusiju iznijele svoja mišljenja o temi socijalne pravde te su se jednoglasno složile da su socijalna pravda, jednakost i sigurnost u našoj državi na veoma niskom nivou. Posebnu su naglasile da je najgore stanje u oblasti zapošljavanja, zdravstvene zaštite te brige o najranjivijim kategorijama te da je u narednom periodu potrebno učiniti korjenite promjene u svim oblastima socijalne pravde i sigurnosti.

Ujedinjene nacije su 2007. godine donijele odluku da će se 20. februar obilježavati kao Svjetski dan socijalne pravde budući da se socijalni razvoj mora temeljiti na pravdi, solidarnosti i jednakosti među svim zemljama i unutar svake od njih, a socijalna pravda, jednakost i pravičnost čine temeljne vrijednosti svakog društvenog života. Socijalna pravda zasniva se na principima poštenja, jednakosti, poštivanja različitosti, pristupu društvene zaštite, kao i primjene ljudskih prava u svim područjima života.

Bosna i Hercegovina po svom ustavnom određenju nije socijalna država te smo samim tim svi mi pozvani da što više pridonesemo socijalno pravednom društvu u kojem će sve osobe uživati jednaka prava i imati jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala te nam u narednom periodu predstoji borba da se pri prvim promjenama Ustava Bosne i Hercegovine unese ova odrednica kako bismo tu obavezu posvećenosti za socijalnu pravdu i ustavno regulisali.

Posebno je potrebno naglasiti da socijalna pravda koja je kao pojam nastala u okruženju industrijske revolucije i dalje ujedinjuje socijaldemokratske političke opcije u pogledu organizacije u društvu te je samim tim na Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine da bude osnovni pokretač i borac za bh. društvo u kojem će čovjek biti na prvom mjestu i u kojem se treba graditi odnos koji izražava stalnu brigu o najranjivijim kategorijama kao i društvo u kojem će socijalna pravda, socijalna sigurnost i jednakost biti na visokom nivou.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.