Kristian Bilić

Imamo veliki broj nepismenih u Bosni i Hercegovini

Bio jednom jedan sistem i bilo je svega, ali nije bilo „slobode”. Dođe sistem slobode, ali nema „svega”.

Kaza birvaktile George Orwell: „Narod koji izabere korumpirane, prevarante, lopove i izdajnike nije žrtva, nego saučesnik.”

Krenimo malo od sebe. Kakvi smo, kakav odnos imamo prema sebi i zajednici, pa i državi. Da li smo zaslužili neki pomak? Lijepo je ustati, otići do čaršije, popiti dvije-tri kafice, ispušiti kutiju cigareta i jednom, onako iz dna duše, iz petnih žila opsovati državu što nema posla.

Floskula „napravite fabrike” ili „svugdje je bolje nego ovdje” je toliko ušla u vokabular da, čini mi se, postat će poštapalica.

Kakve bolan fabrike u kapitalizmu. Prvo i osnovno. Socijalistička država, u kojoj mnogi u mislima žive, se finansira tako što gradi državne fabrike.

Kapitalistička država pak, u kojoj danas živimo živi od poreza, i nije nadležna da pravi fabrike. Ona pravi zakonsku regulativu da ti kao pojedinac i privatnik napraviš fabriku. A, pogotovo nije nadležnost političara koje psujemo što ne rade ono što im nije opis radnog mjesta.

Godišnje na nivou Bosne i Hercegovine se uplati oko 1,3 milijarde KM u kladionice, što je skoro četvrtina javnog vanjskog duga BiH. Ako uzmemo da je za otvaranje jednog radnog mjesta potrebno 20.000 KM, to znači da građani BiH godišnje prokockaju enormnih 65.000 radnih mjesta.

Kladionice na svakom ćošku, pune od maloljetnika do onih pred raku.

Otvorimo samo frižider. Na prste možemo nabrojati domaće proizvode koje imamo. Ne čuvamo domaću proizvodnju, ne potpomažemo domaće radnike. Elem nejse.

Prvi u regionu, sedmi u Evropi, bogatiji od Njemačke, Francuske, Kine, Japana pa čak i SAD-a po hidroresursima, a mi uvozimo vodu 8 (slovima osam) puta više nego što izvozimo.

Uvozimo pitku vodu, a imamo je u izobilju. Jeste li ikad čuli da Katar uvozi naftu tipa iz Norveške?

Vrlo se često čuje i ono: “Uvode evropske standarde, a neće evropske plate.” Ma je li? A da mi malo uvedemo evropskog mentaliteta i svijesti?!

Čitajmo i izučavajmo pobogu, 70% ljudi piše „ne znam” kao „neznam”.

Egoistični sveznalci za sve, jedna je poruka: „Neradnici svih zemalja, ujedinite se, Tito je mrtav i neće se vratiti.”

Hiljade i hiljade hektara neiskorištene zemlje propada. Jer, naravno, socijale ima, paketa i donacija ima, kapne nekad i sa Zapada i elham.

Neće s neba pasti novi Tito pa da preko noći napravi blagostanje, nego ćeš izaći na izbore i pametno odlučiti, kupiti domaći proizvod, tražiti račun i platiti porez, dignut nacionalnu svijest, ekološku svijet i sve druge svijesti koje nemaš.

Dođi sebi dok još imaš kome!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.