Klix.ba/Miro Lazović

Činjenica da Dodiku niko nije čestitao zbog referenduma pokazuje koliki je on gubitnik

Miro Lazović (SDP), član Gradske uprave Sarajeva za Klix.ba je izjavio kako je Milorad Dodik apsolutni gubitnik nakon referenduma o Danu Republike Srpske, jer mu niko iz međunarodne zajednice nije čestitao, što potvrđuje da je referendum u RS-u direktno narušio ustavnopravni poredak BiH.

Milorad Dodik je nastavio svoju politiku inata bez obzira na reakcije i poruke međunarodne zajednice i odluke Ustavnog suda BiH da je referendum s ovim pitanjem nelegalan i nezakonit.

“Da imaju pameti, vlasti u RS-u na čelu s Miloradom Dodikom, koji je 1992. godine bio socijaldemokrata i protivnik SDS-ove politike, pobjegli bi od 9. januara kao ‘đavo od krsta’. Taj datum je problematičan iz više aspekata”, kazao je Lazović.

Lazović objašnjava kako je 9. januara bio klasičan državni udar na Ustav Republike BiH te je nagovijestio stradanja Bošnjaka i Hrvata, ali i genocid koji se dogodio u Srebrenici.

“Građani RS-a ovim 9. januarom stavljaju omču oko vrata mladim generacijama koje trebaju rasti u zajedništvu i stabilnim uslovima. Zbog tog datuma cjelokupno vojno i političko rukovodstvo je procesuirano u Haškom tribunalu, a u presudi Radovanu Karadžiću je potvrđeno da je ta politika udruženi zločinački poduhvat”, ističe naš sagovornik.

On dodaje da je Milorad Dodik jučerašnjim referendumom gubitnik jer mu niko iz međunarodne zajednice nije čestitao.

“Možda mu je tajno čestitao ruski ambasador kojeg inače treba proglasiti personom non grata. Očekujem da veoma brzo reaguju i domaće pravosudne institucije, ali i međunarodna zajednica. Siguran sam da će se od politike Milorada Dodika morati ograditi i Aleksandar Vučić jer će i njemu stvoriti problem”, kazao je Lazović u razgovoru za Klix.ba.