Ćavar

Činimo sve kako BiH ne bi bila stavljena na sivu listu

Članovi delegacije BiH koji prisustvuju plenumu MONEYVAL-a, u izlaganju koje su imali prije dva dana, prezentirali su šta je BiH poduzela na ispunjavanju preporuka MONEYVAL-a.

Slika

Komitet eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti MONEYVAL, sutra  će razmatrati odluku o daljnjim koracima koji će se poduzeti prema BiH zbog neusklađenosti s evropskim standardima u oblasti sprječavanja pranja novca.

Članovi delegacije BiH koji prisustvuju plenumu MONEYVAL-a, u izlaganju koje su imali prije dva dana, prezentirali su šta je BiH poduzela na ispunjavanju preporuka MONEYVAL-a.

Istovremeno, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar uputio je pismo Janu Klajsenu (Kleijssen), direktoru Uprave za informaciono društvo i akciju protiv kriminala Vijeća Evrope, u kojem ga je također informirao o svim dosadašnjim aktivnostima na unapređenju sistema prevencije i borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

– Činimo sve kako BiH zbog neusklađenosti propisa, odnosno neusvajanja izmjena Krivičnog zakona BiH, ne bi bila stavljena na sivu listu (upućena u FATF-ov ICRG postupak), kazao je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar Agenciji FENA. 

Također  je istaknuo da je u pismu koje je upućeno Klajsenu, potencirano da BiH usvajanjem Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, i uz postojeći Krivični zakon ima funkcionalan krivičnopravni sistem. 

– O tome govore i statistički podaci o počiniocima i presudama u krivičnim djelima pranja novca, koji su prezentirani MONEYVAL komitetu, kazao je Ćavar.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.