Saša Magazinović

CIK je najslabija karika u našem političkom sistemu

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Saša Magazinović, na Kongresu koji se održava u Lisabonu, imenovan je na poziciju člana Predsjedništva Partije evropskih socijalista sa sjedištem u Briselu. Magazinović, zastupnik u Parlamentu BiH očekuje da će uskoro biti formirano Vijeće ministara od strane SDA, HDZ- a i SNSD-a.

Kao zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, Magazinović je bio aktivni član Zajedničke komisije za Evropske integracije BiH, član delegacije Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, u dva mandata BiH JE predstavljao u Strasbourgu a imenovanje na poziciju člana Predsjedništva Partije evropskih socijalista kaže za njega je velika čast.

“Dobro je kada potvrdu svoga rada na neki čin dobijete u svojoj zemlji, uglavnom na izborima. Velika je čast kada priliku dobijete da se bavite politikom na međunarodnoj sceni. Moje imneovanje je priznanje ne meni, već SDP-u. U kontaktu sam sa Tanjom Fajon koja je takođe izabrana. Fajon je kazala da će biti na raspolagnju Bosni i Hercegovini”, istakao je Mgazinović.

Magazinović je naglasio da sestriske stranke PES-a daju podršku proširenja EU.

“Prilikom ranijih susreta Vijeća ministara i Vlade Hratske preskočeno je mnogo tema u kojima su otvorena pitanja. Eksploatacija Buškog jezera, koja je ogroman problem za Livanjski kanton jer opštine nisu obeštećene, utvrđivanje granice, krivo informisanje Brisela o dešavanjima u BiH, zloupotreba bh.imovine, miješanje u donošenje dnevno političkih odluka u Bosni i Hercegovini, to su sve teme koje treba staviti na sto kada se susreću delegacije dvije države. Mislim da sa Hrvatskom nemamo dobrosusjedske odnose”, istako je Magazinović.

Kada je u pitanju novi saziv Vjeća ministara Magazinović ističe da će on insistirati na ovim temama.

Rad Parlamenta će zavisiti od rada Vijeća ministara kategoričan je Mgazinović.

“Vrlo je teško prognozirati kako će ovaj saziv Parlamenta funkcionisati. Šta god da kažem mogu pogriješiti. Rad Parlamenta će zavisiti od rada Vijeća ministara. U prošlom sazivu Vijeće ministara nije imalo intenzivan rad. Dešavalo se da se ne proslijeđuju zakoni prema Parlamentu tako da sjednice budu potpuno prazne. Da nije bilo opozicionih poslanika koji su predlagali inicijative, zakone i druge akte desilo bi se da se na sjednicama nema o čemu razgovarati. Zavisiće i od poslanika koji nisu aktivni svi bili ni u ovom sazivu”, istakao je on.

Zastupnik u Parlamentu BiH naglašava da sada slijedi da Predsjedništvo BiH imenuje mandatara koji će na osnovu dogovora političkih stranaka imenovati ministre.

Kada su u pitanju koalicije Magazinović ističe da je u BiH sve moguće. Vjeruje da treba dati priliku ovoj koaliciji koja na državnom nivou ima kapacitet da sastavi Vijeće ministara. Ne vidi razloga da se čeka.

“U narednom periodu, kraće nego što svi misle biće formirano Vijeće ministara”, naglasio je Magazinović.

Dva mjeseca nakon izbora konstituiran je Zastupnički dom državnog parlamenta. Imenovanje čelnih ljudi za Magazinovića znači da je to većina.

“Logično mi je da to znači većina a šta će biti vidjeti ćemo u narednom periodu. Oni imaju malu većinu u Predstavničkom domu i vidjeti ćemo šta će uraditi”, dodao je.

CIK je po Magazinoviću najslabija karika u našem političkom sistemu.

“CIK je najslabija karika u našem političkom sistemu i to se pokazuje iz dana u dan. Osim što su odgovorni za izborni proces sada nakon svega pokušavaju se igrati sa ustavnim, političkim poretkom u Bosni i Hercegovini planirajući donošenje odluka o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH. Ne znam odakle hrabrost tim ljudima da rade ovo što rade. Mislim da institucije ove države, pravosudne , sudske imaju kapacitet da se pozabave ovim”, zaključio je Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.