Cijenu današnjeg odbacivanja glasanja o akcizama će platiti građani

Uprkos nastojanjima SDP-ovog delegata u Domu naroda Denisa Bećirovića, koji je zajedno sa četvero kolega delegata sazvao hitnu sjednicu sa ciljem ukidanja Zakona o akcizama, entitetskim glasanjem hitna procedura nije usvojena i nije došlo do glasanja u drugom krugu.

Ponovo su ključnu ulogu odigrala 4 delegata SNSD-a, a kojima je SDA dala taj broj delegata, dok Bakir Izetbegović kao dio kolegija nije ni prisustvovao sjednici. Cijenu su platili građani, koji će morati čekati redovnu sjednicu Doma naroda PS BiH i kupovati po trenutnim cijenama.

SDP je nebrojeno puta ponovio koliko sve građane košta isporučena blokada Doma naroda, a sada se ta blokada direktno prelama preko cijena goriva i živućih namirnica, odnosno, leđa građana. Zbog odbacivanja hitne procedure akcize još uvijek ostaju na snazi, ali će SDP-a sa partnerima sigurno insistirati na ukidanju akciza na gorivo i u narednom periodu.

Da su se delegati Doma naroda vodili interesom građana, već danas je mogla biti donesena odluka koja bi građanima uštedila do 25 KM po rezervoaru goriva. Međutim, politikantsko pozivanje na poslovnik, iste one političke opcije koja redovno opstruira rad organa države Bosne i Hercegovine, poslužilo je samo za odugovlačenje o glasanju, jer je očito opstrukcija ove tačke dnevnog reda dogovorena ranije. Za posljedicu će ispaštati svi građani, svih nacija, uključujući i one koji se zaklinju da brane nacionalni interes svog naroda.

Pozivamo građane da izvrše pritisak, zajedno sa našim aktivnostima, kako bi prijedlog SDP-a BiH iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bio usvojen na narednoj sjednici. Također, pozivamo delegate Doma naroda BiH da stanu ispred građana i objasne zašto im nameću veće cijene goriva i lančano cijena svih drugih namirnica, kada smo dokazali da se može korigovati cijena goriva.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.