Benjamina Londrc, potpredsjednica SDP BiH

Cijenimo rad i djela Jasmina Imamovića

Jasmin Imamović je dobitna kombinacija za sve one građane koji žele da žive u Tuzli kao demokratskom, evropskom gradu. On interese Tuzle stavlja iznad svih drugih interesa. Njegova Tuzla je moderan, prosperitetan, pravedan, napredan grad. Ma koliko novca političari ulagali u propagandu i svoje medijske mašinerije istina je da će se ljudi na izborima opredijeliti na temelju znanja, rada i rezultata kandidata. Napredak Tuzle je vidljiv nakon svakog mandata gradonačelnika Imamovića.

Cijenimo urađeno

Tokom izbornih kampanja u svim zemljama svijeta u kojima se održavaju izbori, pa i kod nas odvijaju se žive propagandne aktivnosti sudionika izbornog procesa. Kada se slegne predizborna prašina i kad se objave rezultati izbora, tek tada smo spremni priznati da svojim glasovima zapravo mi kreiramo budućnost. Moramo cijeniti i analizirati rezultate dosadašnjeg rada političara.

Za mene kao građanina je jako važno ne samo da slušam političare šta govore mjesec dana prije izbora, već da ostvarim uvid šta su radili u posljednje četiri godine.

Smatram da građani Tuzle imaju kandidata za gradonačelnika zbog kojeg vrijedi izaći na izbore i glasati. U nekoliko riječi: čovjeka koji ima jasnu viziju, znanje, iskustvo i poštenje – tako rijetke osobine na našem političkom prostoru. Dovoljno je pogledati za šta se borio u zadnjih dvadeset godina, odlučno i dosljedno. Njegov politički program je napredak i prosperitet Tuzle i svih njenih građana, bez posustajanja.

Jasmin Imamović je pokazao i dokazao šta znači biti istinski demokrata.

Po onome kako je do sada radio i za što se zalaže, Jasmin Imamović je gradonačelnik, kojeg treba podržati ne samo na osnovu trenutnih predizbornih i izbornih obraćanja. On se odavno kao uspješan gradonačelnik i pozitivan čovjek na našoj zamršenoj političkoj sceni uzdigao iznad političkog mulja svekolikih podjela i podvala, nacionalizma i primitivizma, šovinizma i neofašizma… To je čovjek od principa i dosljednosti. Čovjek iza kojeg nema ružnih tragova i hipoteka. U svom dosadašnjem političkom radu pokazao je kako treba braniti principe demokratije, humanizma, ljudskih prava, antifašizma…suverenitet, dostojanstvo.

Gradonačelnik, pravnik, pisac

Pravnik, političar, pisac, Imamović svojim radom pokušava unijeti vedrinu i optimizam pod ovim nebom, poziva na dijalog i toleranciju, zalažući se grad Tuzlu i državu BiH, dovoljno široku i privlačnu za sve koji u njoj žive i žele da grade budućnost sebi i generacijama koje dolaze. U djelu “Država”, Platon predlaže da građani za svoje vođe i predstavnike biraju one koji su najbolji, a za njega su to bili oni koji su stekli dovoljno znanja, umijeća i mudrosti baveći se naukom. Jasmin Imamović se odavno dokazao u pravničkoj struci i utvrdio „gradivo“ u politici, njegova riječ nije fraza i blef, već istina i argument koji duboko zasijeca u stvarnost zemlje.

Prošle godine mi je činilo zadovoljstvo biti jednim od promotora novog historijskog romana Jasmina Imamovića o prvom bosanskom kralju, Tvrtku I Kotromaniću. Tokom svog istraživanja, Imamović je došao do zanimljivih podataka o kralju Tvrtku, a posebnu pažnju u knjizi posvetio je Tvrtkovim ciljevima o ujedinjenju i zbližavanju ljudi, koji su bili na zaraćenim stranama. Ovakvo djelo je mogao napisati samo erudita i zaljubljenik u svoju zemlju i njenu historiju. Upravo hronika o prvom bosanskom kralju je dokaz koliko Imamović želi njegovati naše bosanske korijene i historiju. Bez ljubavi i poštivanja korijena i tradicije ne možemo se nadati prosperitetu i napretku u budućnosti.

Istovremeno sam pratila njegove aktivnosti i istupanja kao gradonačelnika u javnosti proteklih godina. Iz tih priloga, kao i iz većine drugih vidi se zapanjujuća dosljednost i konzistentnost njegovih stavova i njihova potpuna zasnovanost na čvrstim argumentima pravničke struke i nauke, na provjerljivim činjenicama i dokumentima koji su često bili i ostali podloga za njegove aktuelne političke stavove. Imamović svoje jasne i britke stavove objavljuje i stavlja se u službu naroda, i to radi kontinuirano.

Protivkandidati

Umjesto režimskoj medijskoj mašineriji i negativnoj kampanji treba vjerovati u dokazane vrijednosti. Treba vjerovati svojim očima umjesto praznim pričama. Zdrava logika kazuje da će većina birača iz svih društvenih slojeva, nacija, biti na strani napretka grada Tuzle. Smatram da je građanima u jednom demokratskom društvu jasna činjenica da je kandidat koji je školovan, sposoban, odvažan i vrijedan bolji izbor od onih čiji rezultati nisu vidljivi. Prilikom mog angažmana na funkciji potpredsjednice SDP-a BiH Jasmin Imamović me savjetovao da budem „političar koji o svojim rezultatima može pisati knjige, umjesto onih čija djela stanu na dvolisnicu“. To je ideja vodilja za sve političare koji žele napredak.
Jasmin Imamović je po svome obrazovanju pravnik.

Sav njegov rad jasno pokazuje da je riječ o čovjeku koji odlično razumije i historijske i političke procese i shvata nužnost konstruktivnog i konkretnog djelovanja. Samo takav pojedinac može voditi grad Tuzlu.

Želim da i dalje, svaki moj odlazak u Tuzlu bude ispunjen pozitivnom energijom. Lijepo je svojim očima vidjeti i osjetiti napredak. Napredak je postignut dosljednošću i karakterom čovjeka koji ima hrabru viziju Tuzle kao evropskog grada. Takav primjer je na ponos svih građana Bosne i Hercegovine i trebamo ga odvažno slijediti!

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu