Anto Domazet

Cijene hrane će nekontrolisano rasti

Je li učinjeno dovoljno kada je riječ o prevazilaženju krize? Koje su sve reforme neophodne? Hoćemo li preživjeti inflaciju i kako se boriti protiv nje? Može li se pomoći građanima bez velikih promjena? U Rezimeu je odgovarao profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA Anto Domazet.

“Kad se govori o inflaciji, postavlja se jedno važno pitanje: da li se može inflacija kontrolirati, to jest, da li se može boriti protiv inflacije? Borba protiv inflacije je jako skupa. Postoje podaci da je Amerika ‘80-ih godina, kad se susrela s revolucijom u Iranu i drugim naftnim šokom ’89. godine imala inflaciju 15% i imala je zvaničan stav da ne treba da se bori protiv te inflacije, jer svaki procenat obaranje inflacije je značio žrtvovanje 4% rasta nacionalnog dohotka”, naveo je Domazet.

Smatra da je rješenje za BiH da se podrže slojevi društveni koji su posebno pogođen inflacijom.

“Ja sam predlagao da se ljudima koji su u zoni apsolutnog siromaštva isplate neki dodaci koji neće biti oporezovani kao jednokratne intervencije. Tu su i mogućnost da se zamrznu porezi države na određenom nivou i da nisu u korelaciji s rastom cijena jer sada država profitira. Kako rastu cijene raste i PDV i praktično jedina koja je automatski osigurana da ima prihode je država”, ističe Domazet.

Smatra da će cijene nastaviti rasti do kraja godine.

“Naravno, moguć je scenario da se cijene otprilike do sredine godine zadrže na ovom nivou ili nešto blaže rastu, a da od polovine godine počnu da otpadaju da bi se do kraja godine inflacija svela na dva do tri posto, ali za ove procjene niko ne može garantirati”, naveo je Domazet gostujući u emisiji Rezime.

federalna.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.