Damir Hadžić

Cijena usluge roaminga u BiH biće ista kao u zemljama EU

To znači da će korisnici mobilnih javnih komunikacijskih mreža, prilikom boravka u navedenim zemljama, jednako kao i u zemljama članicama EU, moći nesmetano komunicirati, ne plaćajući ovu uslugu po sadašnjim neopravdano visokim cijenama

Slika

Potpisivanjem Sporazuma između ministarstava Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske nadležnih za oblast elektronskih komunikacija, a na temelju Uredbe o roamingu u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama unutar zemalja EU, korisnicima usluga mobilnih komunikacija biće omogućeno ostvarivanje višestruke korisnosti.

„To znači da će korisnici mobilnih javnih komunikacijskih mreža, prilikom boravka u navedenim zemljama, jednako kao i u zemljama članicama EU, moći nesmetano komunicirati, ne plaćajući ovu uslugu po sadašnjim neopravdano visokim cijenama. Očekujemo da će sniženje cijena roaminga doprinijeti ne samo nesmetanom funkcionisanju zajedničkog tržišta, nego i povećanju tražnje za uslugama mobilnih komunikacija što će usloviti ubrzan razvoj ovog tržišta kako u BiH tako i u zemljama regiona.“, istakao je ministar komunikacija i transporta BiH, Damir Hadžić.

Sporazumom je predviđeno etapno usklađivanje domaćih cijena roaming usluge sa cijenom koja važi u zemljama EU. Za realizaciju Sporazuma biće nadležna regulatorna tijela za elektronske komunikacije zemalja potpisnica.

Potpisivanje Sporazuma o sniženju cijena usluge roaming u javnim mobilnim komunikacijskim  mrežama između Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske planirano je za kraj septembra tekuće godine. Organizator ceremonije potpisivanja Sporazuma je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore. O detaljima potpisivanja i realizacije navedenog Sporazuma, bh. javnost biće na vrijeme obaviještena.

Podsjećamo da je Evropska komisija još 2007. godine započela kampanju snižavanja troškova u telekom saobraćaju sa namjerom da se troškovi roaming usluge ukinu do kraja 2015. godine. Na inicijativu ministra Hadžića, MKT BiH je još prije godinu dana Evropskoj komisiji uputilo zahtjev za uključivanje i BiH u roaming regulativu. Telekom operatori u BiH, u skladu sa pravilima RAK BiH, donose cjenovnike usluga roaminga koji za osnovu imaju ugovorene cijene međusobnih usluga sa inozemnim partnerskim telekom operaterima.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.