Lagumdžija-Davutoglu

Cijela međunarodna zajednica treba da podrži BiH u reformama

Lagumdžija se zahvalio ministru Davutogluu na podršci koju je danas iskazao svim građanima i narodima BiH, istakavši kako mu je drago da i Turska u ovom trenutku daje odlučnu podršku institucijama BiH

Slika

Mir i sigurnost moraju biti sačuvani, demokratske institucije moraju biti sačuvane, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu ministar vanjskih poslova i dopredsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija nakon susreta sa turskim šefom diplomatije Ahmetom Davutogluom, prenosi Anadolu Agency. 

Lagumdžija je zahvalio Davutgluu, koji danas boravi u posjeti Sarajevu, na podršci svim građanima i narodima Bosne i Hercegovine.

"Sada je došlo vrijeme da građani govore, a da politika šuti, sluša i da prenosi svima da čuju glas naroda, da rade i da čuvaju institucije i da se uhvate u koštac sa onim što su građani vrlo jasno poručili na demonstracijama. Moramo otvoriti široki dijalog u BiH, jedina podjela je ona podjela čiji će rezultat biti vladavina prava”, kazao je Lagumdžija.

On je pojasnio da sada mora doći do ”širokog dijaloga”, kazavši kako je dio tih obaveza već preduzela Vlada Federacije BiH.

”Mi smatramo da je jako važno da se dijalog vodi i razlike smanjuju. Svjedoci smo da su razna proljeća završila podjelama i slabljenjima država. BiH nije jaka država sa jakim institucijama. Ja želim da ovo proljeće bude proljeće dijaloga, proljeće okupljanja”, naglasio je Lagumdžija.

Pozvao je građane na mirni dijalog, jer je ”to naša zemlja i mi je moramo čuvati”.

”Uzroci ovoga su siromaštvo, nepravda i besperspektivnost, a to je nastalo kao rezultat strukturalne greške koju zemlja ima, jer sistem generiše korupciju i besperspektivnost. Stalno živimo u nekom strahu od nekih međunarodnih zavjera i tome treba stati ukraj. Zato mislim da susjedi, Evropska unija (EU), Amerika treba da krenu sa još boljim pristupom prema BiH, da BiH krene ka NATO-u i EU-u. Umjesto sankcija koje su neke birokrate EU pokrenule, treba nam olakšanje”, kazao je Lagumdžija, zahvalivši Davutogluu i za njegov angažman u Bruxellesu u korist BiH.

Nama, kazao je šef bh. diplomatije, treba novi društveni dogovor kako sa Bruxellesom tako i unutar zemlje.

”Svako iskazivanje nezadovoljstva i u Sarajevu i u Atini i u Ankari je sasvim prirodno i zato je jako važno da poručimo da je vrijeme za novi ugovor za BiH, da otvorimo dijalog i da u njemu moramo učestvovati svi, jer je u inkluzivnom društvu dijalog potreban i treba da učestvuju svi’‘, kazao je Lagumdžija.

Prioritet Turske je blagostanje svakog građanina BiH

Teritorijalni integritet i političko jedinstvo uz napredak i blagostanje svakog Bosanca i Hercegovca, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost, prioritet je Turske i tačka od koje ta zemlja polazi, poručio je na konferenciji za novinare ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu.

„Zato je bilo potrebno da razmijenimo mišljenja povodom dešavanja u BiH. Kao što je rekao kolega Lagumdžija, građani imaju pravo izraziti nezadovoljstvo. Zbog ekonomske krize vidjeli smo demonsstracije u mnogim evropskim gradovima, ali je važno pritom sačuvati društveni poredak i ne zaboraviti da svi dijele istu sudbinu i da su svi građani ove zemlje“, rekao je Davutoglu.

On je naglasio da su „ponekad ovakvi događaji važni i stoga što se mora uraditi drugi račun i na sve pogledati drugim očima. Kao što je Lagumdžija rekao zbog strukturalnih problema treba raditi na političkoj reformi i zato je važno ostaviti otvorene kanale za dijalog na svim nivoima“.

„Da bi političke reforme bile uspješne neophodno je pomoći ekonomske reforme. Krajnje je značajno promijeniti sliku nezaposlenosti, stvoriti nova radna mjesta. Kao što smo ranije naglašavali, cijela međunarodna zajednica treba da bude tu i podrži BiH u svim reformama“, istakao je Davutoglu.

Stabilnost BiH je stabilnost Balkana

On je poručio da je i za mir u regiji i svijetu od izuzetnog značaja očuvanje mira i stabilnosti u BiH, te zaključio kako je zbog toga jako važno i članstvo BiH u NATO-u i EU-u. Naglasio je da će Turska podržati ubrzani napredak BiH u tom smislu.

„Došao sam ovamo da izrazim tu podršku svim građanima BiH bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, došao sam da kažem da smo mi uz vas“,poručio je šef turske diplomatije.

Davutoglu je naglasio da je Turska „tu da pomogne zajedničku perspektivu BiH“ i kazao kako je upravo tu poruku prenio svojim sagovornicima u Sarajevu.

„Izbori se bliže, izuzetno je važno da lideri imaju zajedničku perspektivu BiH i njenih mladih naraštaja. Stabilnost BiH je stabilnost Balkana, to podsjećam sve susjede i sve zemlje regije. Sjećamo se devedesetih, kako su 90-te uticale na mir u cijelom regionu. Značajno je što u ovim protestima nije bilo etničkih primjesa“, pojasnio je Davutoglu i dodao: „U tom smislu, kako se ne bi nasjelo na moguće provokacije, važno je da sve zemlje regije podrže BiH, da jasno kažu da su uz nju ne praveći nikakve razlike i da su uz sve građane BiH.“

Ministar vanjskih poslova Turske potom je naglasio i važnost ekonomske podrške Bosni i Hercegovini.

„Prije dva dana sam u Bruxellesu svim ministrima učesnicima sastanka rekao da moraju ekonomski podržati BiH, jer je to moralna dužnost. Važno je reći da je potrebno, kao i svim zemljama koje su imale unutrašnje krize, stvoriti novi ekonomski paket za ubrzani razvoj. Mi smo prije par godina pustili jedan povoljan kredit, a ako je potrebno možemo obezbijediti i nova sredstva. Najveća pomoć i podrška BiH bit će da se od međunarodne zajednice pripremi paket političke i ekonomske pomoći“, kazao je.

Davutoglu je napomenuo kako je od ključnog je značaja za BiH otvaranje njenog puta ka ubrzanom priključivanju EU-u i NATO-u, dodavši da koliko to pada ne pleća njenih političkih lidera, otprilike isto toliko BiH trebaju pomoći i sve članice EU-a i NATO-a.

„Više je puta u historiji viđeno da kada se u krizama oklijeva i čeka onda posljedice budu višestruke. Zato mi na turskom kažemo ‘danas je taj dan’ i mislimo da je danas taj dan da kao regija, EU i NATO svi moramo odmah početi sa radom“, istakao je ministar Davutoglu.

Šef turske diplomatije je konferenciju za novinare sa bh. kolegom Lagumdžijom iskoristio i kako bi se obratio svim građanima BiH. 

„Mir, porsperitet, blagostanje i stabilnost svakog građanina BiH je značajan za regiju i svijet. Vaše je najprirodnije pravo da protestujete, ali je ova zemlja vaša zemlja, država je vaša država i imala je tešku prošlost. Važno je da svi ruku pod ruku krenete i kreirate svoju budućnost, a kada izražavate svoje nezadovoljstvo nemojte rušiti ono što je vaša država. Bez obzira na sve, ne gubite nadu. Prošao sam puno svijeta i jedna od najljepših zemalja na svijetu je vaša, najraznolikija u svakom smislu. Ako krenete rame uz rame u zajedničku budućnost, nijedan put pred vama nije nemoguć. Nemojte nikada misliti da ste sami. Mi smo uvijek kao Turska, ali i kao druge zemlje regije, uvjeren sam u to, ovdje da vas podržimo“, poručio je Ahmet Davutoglu.

Potom je ponovio važnost provođenja tri mjere kako bi zemlja izašla iz krize u kojoj se nalazi.

„Ekonomska podrška, i to ubrzana, pored toga, politička reforma, te ubrzanje puta ka NATO-u i EU-u. Uvjeren sam da bi ovo pozitivno uticalo na sve građane BiH, ali je ovdje važna i regionalna podrška“, rekao je Davutoglu te naaglasio da uskoro planira posjetiti Beograd i Zagreb.

Politička reforma podrazumijeva funkcionalniju državu

Odgovarajući na novinarsko pitanje da pojasni potrebu političke reforme, turski ministar je rekao:

„Kada govorim o političkoj reformi govorim da se demokratsko predstavljanje ljudi u parlamentima poboljša, da to bude efikasnije.  Potreba za takvim reformama se iskazivala i ranije, ne samo u slučaju Sejdić-Finci, ali mislim da treba i to prevazići i doći do funkcionalnije države. Dejtonski sporazum je bio od velikog značaja u vrijeme kad je ovdje bio rat, odnosno za njegov kraj, ali što se funkcioniranja države tiče vrlo su očigledne situacije da to nije baš tako. Mi potičemo naprimjer privrednike da dođu ovdje, ali kad vide koliko ima nivoa vlasti, kada se s tim susretnu, većina mora da odustane i odu u susjedne države. Za brz ekonomski razvoj potreban je mehanizam donošenja brzih odluka, da se odluke brzo provode, a o tome treba da odlučuju građani.  Mi samo govorimo o našim razmišljanjima, a ono što svi prihvataju je to da da su reforme potrebne.“

Demonstracije, ali bez rušenja

Davutoglu je napomenuo kako u svim demokratskim društvima dolazi do demonstracija i izražavanja nezadovoljstva građana.

„U svim demokratskim zemljama dolazi do demonstracija, u Turskoj, Njemačkoj, u Velikoj Britaniji, u Francuskoj, Grčkoj i u BiH. Svako treba da izrazi svoje mišljenje, ali u okviru sistema, tako što se neće oštećivati imovina koja pripada svima i tako što neće biti vandalizma, a jedan od uslova demokratije je slobodno izražavanje volje. Ako se iskustva svih na ovom planu podijele, to može biti prilika da svi razmislimo o onome što smo činili. Samo želim da vam skrenem pažnju, da pozovem sve da nikako ne nasjedaju na bilo kakvu provokaciju koja bi opravdani revolt dovela do etničkog sukoba. Kada državne institucije rade, države ima, kada ih nema onda ima haosa, a od toga moramo bježati.“

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.